133 de ani de la trecerea la cele vesnice a fostului mitropolit al Transilvaniei, Andrei Saguna

Nascut la 20 decembrie 1808, in Ungaria, a efectuat studii superioare – de Filozofie si Drept – la Universitatea din Pesta si de Teologie la Seminarul ordodox din Varset. In iunie 1846 a fost numit ‘vicar general’ al Episcopiei Ardealului, la 2 decembrie 1847 a fost ales episcop, iar in decembrie 1864 a fost numit arhiepiscop si mitropolit al reinfiintatei Mitropolii a Transilvaniei, cu resedinta la Sibiu, trecand la Domnul in 16 iunie 1873, la Sibiu. Despre viata mitropolitului Andrei Saguna ne-a oferit mai multe detalii lect. dr. Paul Brusanowski, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu: ‘Mitropolitul Andrei Saguna s-a nascut in preajma Craciunului anului 1808, mai precis la 20 decembrie, in familia unui negustor de origine macedoneana, din Ungaria. Tatal sau, cand Saguna era mic, a trecut la romano-catolicism si astfel Andrei Saguna a trebuit sa faca studii catolice, iar la 18 ani, cand a putut sa se declare liber pentru o confesiune, a ales confesiunea mamei sale, confesiunea ortodoxa. Din 1826 pana in 1829 a facut studii de filozofie si drept la Universitatea din Pesta, iar dupa aceea a ales sa mearga la Seminarul din Varset, unde pastorea un episcop roman. Dupa ce a intrat in manastire, a fost numit in 1834 profesor la Seminarul de la Karlovitz, in 1835 a fost numit secretar al Consistorioului arhidiecezan din Karlovitz, iar apoi, in 1842, mitropolitul sarb l-a hirotesit arhimandrit. In 1846, in iunie, a fost numit vicar al Eparhiei Ardealului, dupa moartea episcopului Vasile Moga, iar in 1847, decembrie, a fost ales ca episcop la Sibiu, fiind hirotonit in primavara anului 1848’.

Ca episcop, Andrei Saguna a militat pentru restaurarea vechii Mitropolii a Transilvaniei, iar dupa reinfiintarea Mitropoliei a convocat un Congres national bisericesc al romanilor ortodocsi din intreaga Mitropolie, la Sibiu, care a aprobat Statutul Organic al Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania. Domnul lect. dr. Paul Brusanowski ne-a spus ca ‘in 1864 a reusit sa restabileasca mitropolia romanilor ortodocsi din Transilvania, desfiintata prin unirea cu Roma, in 1701. In al doliea rand, in 1860, a emis mai multe proiecte constitutionale de organizare bisericeasca, proiecte recunoscute de Curtea Imperiala de la Viena si de Guvernul de la Budapesta in 1868, printre care si Statutul de organizare, iar acest statut organic a fost constitutia Bisericii Ortodoxe din Transilvania pana in anul 1925 cand s-a facut unificarea bisericeasca. Statutul organic are la cunostinta mai multe principii, si anume autonomia bisericeasca atat fata de stat, cat si fata de celelalte Biserici Ortodoxe, apoi principiul constitutional care se bazeaza pe separarea puterilor in Biserica, incat de la fiecare nivel de la parohie, protopopiat, eparhie si mitropolie exista un organ executiv, un organ legislativ care era sinodul protopopesc, sinodul parohial si sinodul mitropolitan, si in al treilea rand participarea mirenilor la toate activitatile de organizare bisericeasca’.

De asemenea, lect. dr. Paul Brusanowski ne-a subliniat si insemnatatea purtarii numelui fostului mitropolit Andrei Saguna de catre Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu: ‘Este foarte mare mandrie, dar in acelasi timp si obligatie mare, si anume de a respecta principiile saguniene si de a le mentine treze in Biserica Ortodoxa Romana, de a nu uita ceea ce a facut el pentru Biserica si pentru poporul nostru roman, fiindca in 1861 a fost co-fondator al Organizatiei ‘Astra’, fiind si primul presedinte al ei’.

Comentarii Facebook


Știri recente