130 de ani de învățământ militar, la Râmnicu Vâlcea

Sâmbătă, 2 aprilie, Centrul de Instruire și Apărare ‘Panait Donici’ din municipiul Râmnicu Vâlcea a serbat 130 de ani de învățământ militar. La eveniment a luat parte și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, care a oficiat o slujbă de Te Deum, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.

La începutul manifestării, membrii Centrului de Instruire și Apărare ‘Panait Donici’ din Râmnic, cursanți și profesori au înălțat drapelul de luptă al unității și au organizat o paradă militară. Din program au mai făcut parte expoziții de tehnică și exerciții demonstrative. Prin activitățile desfășurate au fost puse în evidență istoria și tradițiile instituției de învățământ a armatei de geniu vâlcene, precum și preocupările actuale ale membrilor centrului militar cu privire la dezvoltarea procesului educațional-militar de profil.

La eveniment au participat, alături de personalul centrului, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și ai autorităților publice locale și centrale, precum și cadre militare în rezervă și în retragere și elevi ai unităților de învățământ din municipiu.

În cuvântul de învățătură rostit la finele slujbei de Te Deum, arhiereul râmnicean a felicitat școala militară vâlceană pentru rezultatele obținute în cei 130 de ani de tradiție.

Singurul centru de instruire pentru geniu din România

Centrul de Instruire pentru Geniu și de Apărare ‘Panait Donici’ din Râmnicu Vâlcea a fost înființat la 7 aprilie 1881 prin Înaltul Decret Regal nr. 996, semnat de regele Carol I, cu titlul de Școala Specială de Artilerie și Geniu. Este singurul centru de instruire pentru geniu din România și atrage anual sute de voluntari din toate colțurile țării, care doresc să urmeze cariera militară. În cadrul centrului funcționează și o bază specială de instruire, al cărei modul principal este ‘controlul mecanismelor explozive’, o noutate în perimetrul școlii militare românești, dar specifică armatelor statelor membre NATO.

Comentarii Facebook


Știri recente