13 ani de la aducerea la Galați a moaștelor Sfântului Apostol Andrei

Sâmbătă, 17 octombrie 2009, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Înaltpreasfințitul Casian al Dunării de Jos a săvărâșit Sfânta Liturghie în cinstea trecerii pe la Galați, în urmă cu 13 pe ani (16-17 octombrie 1996) a moaștelor Sfântului Apostol Andrei, aduse la Iași de la Patras la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În cadrul acestei slujbe Înaltpreasfințitul Părinte Casian a săvârșit și pomenirea vrednicului întru adormire Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române și a Mitropolitului Nicodim prin a cărui bunăvoință au fost aduse în România, de la Patras, moaștele Sfântului Apostol Andrei.

La această slujbă au participat preoți și diaconi, credincioși, copii și elevi din cadrul Seminarului teologic din Galați. În cuvântul său de învățătură Chiriarhul Dunării de Jos a amintit de rugăciunile care au fost înălțate înaintea lui Dumnezeu și de eforturile care s-au făcut pentru ca moaștele Sfântului Apostol Andrei, care au ajuns mai întâi la Iași, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, să treacă și pe la Galați, unde mii de oameni așteptau să-și cinstească ocrotitorul. Înaltpreasfinția Sa a remarcat faptul că Sfântul Andrei este singurul dintre apostoli de la care ni se mai păstreaza capul întreg, așezat la Catedrala mitropolitană din Patras, într-o frumoasă raclă, având formă de mitră. În continuare Chiriarhul Dunării de Jos a purtat un dialog cu copii prezenți despre seminificația și importanța sărbătorii de astăzi, și despre trecerea ei în calendarul Bisericii noastre Ortodoxe.

Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul Catedralei Arhiepiscopale și al municipiului Galați din anul 1992, iar prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 14 noiembrie 2001, ocrotitorul spiritual al României. O părticică din moaștele sale se află spre închinare în racla din Catedrala Dunării de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…