123 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului național Mihai Eminescu

La împlinirea a 123 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Mihai Eminescu, astăzi, 15 iunie 2012, în multe părți ale țării au loc slujbe de pomenire și rugăciuni pentru mântuirea sufletului marelui poet român. La cimitirul Bellu din București, unde este mormântul lui Eminescu, va avea loc, începând cu ora 12:00, un parastas organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către sectoarele Teologic-educațional și Administrativ-bisericesc, informează Ziarul Lumina.

Slujba de la cimitirul Bellu va fi oficiată de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori.

Parastase la Ipotești și Vovidenia

Pomenirea poetului se va face astăzi și în Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din incinta Memorialului Ipotești, din județul Botoșani, începând cu ora 9:30. ‘După acest moment, în Amfiteatrul ‘Laurențiu Ulici’ al Memorialului Ipotești se vor decerna premiul ‘Laudatio – traducere și promovare a operei eminesciene’ și premiile concursului ‘Porni Luceafărul’ – ediția a XXXI-a’, a precizat pr. Valentin Tincu, parohul bisericii amintite.

O altă slujbă de pomenire va fi oficiată la Schitul Vovidenia, aparținând Mănăstirii Neamț. ‘Ca în fiecare an, aici, în poiana liniștii, la Vovidenie, îi vom face slujba Parastasului și, după îndătinata rânduială liturgică, vom intona ‘Lumină lină’, cântare pe care Mihai Eminescu a îndrăgit-o, lăsând prin testament să i se cânte la ceasul vremelnicei despărțiri.’ Pe o filă de Ceaslov, un ieromonah nemțean care l-a spovedit și împărtășit pe Eminescu lăsa posterității o adnotare impresionantă. Era în Postul Nașterii Domnului a anului 1887, pe când poetul se afla la ospiciul de la Neamț, iar duhovnicul a scris în acea consemnare: ‘… după spovedanie, mi-au sărutat mâna și au spus: ‘Părinte, să mă îngropați la țărmurile mării și să fie într-o mânăstire de maici, să ascult ca în fiecare seară cântarea Lumină lină’. Dacă iubim pe scriitorii care ne-au făcut viața mai frumoasă, care ne-au mângâiat clipele de singurătate prin măiestritele lor rânduri, se cade să-i troienim nu doar cu dulci amintiri, simpozioane și colocvii, să-i purtăm nu doar în calendarul cultural al nației, ci și într-un pomelnic al inimii. Este cea mai convingătoare dovadă de nesfârșită recunoștință să ne rugăm și pentru mântuirea lor. Și scriitorii au nevoie de mântuire’, a spus arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia.

‘Numai poetul’ la Iași

Muzeul Literaturii Române din Iași și Societatea Culturală ‘Junimea ’90’ organizează astăzi, începând cu ora 10:00, la Muzeul ‘Mihai Eminescu’ din Parcul Copou, evenimentul cultural ‘Numai Poetul’. Omagiul dedicat lui Mihai Eminescu va cuprinde momente artistice susținute de elevi ai Școlii ‘Junior’, Școlii Generale ‘Carol I’, Școlii Generale ‘Titu Maiorescu’, Școlii Generale ‘Ștefan Bârsănescu’, Școlii Generale ‘Elena Cuza’ și ai Colegiului Național ‘Costache Negruzzi’ Iași; Conferința Eminescu și lumea teatrului, susținută de criticul dramatic Ștefan Oprea; un spectacol de muzică și poezie, organizat în colaborare cu grupul ‘Crizantema’ al Casei Municipale de Cultură ‘Mihai Ursache’ Iași și un moment special, lectură liberă a poeziilor eminesciene la care sunt invitați să participe spectatorii, intitulat ‘Să-l citim pe Eminescu!’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…