12 decembrie – Sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește la 12 decembrie pe Sfântul Ierarh Spiridon. Sfântul s-a născut în anul 270 în localitatea Askia din Insula Cipru, din părinți simpli, iar principala îndeletnicire a copilăriei sale a fost pașterea oilor. Sfântul Spiridon a cunoscut taina nunții, iar după ce a murit soția sa (foarte devreme), a îmbrăcat haina monahală, cheltuindu-și averea pentru cei care erau în lipsă și în nevoie. Fiind înzestrat de Dumnezeu cu darul facerii de minuni, căci „vindeca tot felul de boli, din cele cu anevoie de vindecat, și izgonea duhurile rele numai cu cuvântul”, Sfântul Spiridon a devenit păstorul spiritual al credincioșilor din cetatea Trimitundei. A trăit în timpul marelui împărat Constantin, fiind un susținător neclintit al dreptei credințe, pe care totdeauna a prezentat-o oamenilor nealterată, făcând vii cuvintele Mântuitorului pentru cei ce erau în întuneric.

După o viață întreagă în care a slujit cu vrednicie Bisericii din Trimitunda, în anul 348 d. Hr., la vârsta de 78 de ani, Sfântul Ierarh Spiridon a trecut la Domnul, fiind îngropat în Biserica „Sfinții Apostoli” din cetatea Trimitundei, din Insula Cipru.

După ce saracinii au cotropit insula, ciprioții au deschis mormântul său pentru a-i muta moaștele la Constantinopol. Atunci i-au descoperit trupul întreg, înconjurat de o bineplăcută mireasmă de busuioc, semn al sfințeniei vieții sale. La căderea Constantinopolului în mâinile turcilor, în 1453, sfintele sale moaște au fost mutate în Serbia, iar de aici un părinte din Insula Corfu, Georgios Kalohairetis, le-a adus în Grecia. În prezent, moaștele Sfântului Ierarh Spiridon se găsesc într-o biserică din insula grecească Corfu, biserică aflată la 100 de metri de Mitropolie.

Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon – Nou”, Paraclis Patriarhal, se pregătește de sărbătoare. Duminică, pe 12 decembrie, își va sărbători ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei. Programul liturgic dedicat hramului va începe încă de mâine seară, atunci când, de la ora 18.00, va fi oficiată slujba Privegherii. Catedrala paraclis patriarhal din centrul Bucureștiului adăpostește și un fragment din moaștele Sfântului Spiridon.

„Sâmbătă la ora 12:00 vor fi scoase sfintele moaște spre închinare și vor rămâne până când se vor putea închina toți credincioșii care vor veni sâmbătă. Duminică dimineață, la ora 8:00 va începe Acatistul Sfântului Ierarh Spiridon, la ora 9:00 vor veni slujitorii care vor însoți pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Cei mai vrednici dintre credincioși care au ajutat foarte mult catedrala, vor primi distincții. Le mulțumim cu această ocazie, tuturor acelora care au sprijinit cum au putut această catedrală, având în vedere că anul acesta s-au împlinit 150 de ani de la construcția ei”, a spus arhim. Dimitrie Irimia, Eclesiarhul Catedralei „Sfântul Spiridon Nou” din București, după cum ne informează TRINITAS TV.

Catedrala „Sfântul Spiridon – Nou” a fost construită în stil gotic între anii 1852 și 1858. Interiorul lăcașului de cult este împodobit cu coloane de marmură și vitralii executate la Viena, iar pictura murală, cu influențe renascentiste, îi aparține pictorului Gheorghe Tăttărescu.

De asemenea, Parohia „Sfântul Spiridon – Vechi” din Capitală își va sărbători duminică ocrotitorul. Credincioșii se vor putea închina cu acest prilej și aici la un fragment din moaștele Sfântului Ierarh al Trimitundei.

Mai multe informații cu privire la programele speciale pe care le va organiza parohia cu prilejul hramului a oferit pentru TRINITAS TV, părintele Ioan Iordache, parohul Bisericii „Sfântul Spiridon – Vechi” din Capitală: „În ziua de sâmbătă vom scoate, după rânduială, înaintea Sfintei Liturghii racla cu sfintele moaște spre închinare, ocolind biserica. Avem pentru pelerini și pentru cei care implicit vor participa la Sfânta Liturghie, pregătite aproximativ 500 de pachete cu alimente”.

Parohia „Sfântul Spiridon – Vechi” desfășoară în această perioadă și o intensă activitate caritabilă, prin Așezământul medical aflat în curtea lăcașului de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente