12 ani cu Radio TRINITAS

Astăzi, 17 aprilie, se împlinesc 12 ani de când Radio TRINITAS se aude în casele românilor. Primul post de radio din istoria Bisericii noastre și-a început emisia în Vinerea Patimilor, la 17 aprilie 1998, prima transmisiune în direct fiind slujba Deniei Prohodului Domnului de la Catedrala mitropolitană din Iași. În cei 12 ani de activitate, Radio TRINITAS a cunoscut o dezvoltare extraordinară, astăzi putând fi ascultat în aproape toată țara, dar și în afara ei. Astăzi, la Catedrala patriarhală, de la ora 12:00 se va oficia o slujbă de mulțumire pentru activitatea din cei 12 ani.

Radio TRINITAS și-a propus încă de la începuturile sale să promoveze credința și viața creștin-ortodoxă, să realizeze educația moral-religioasă, să promoveze cultura creștină și românească în context național și internațional, să promoveze activitățile Bisericii. În peisajul mediatic românesc de astăzi, Radio TRINITAS își definește propria identitate prin vocația sa de instituție misionară a Bisericii. Este un radio religios, cu o identitate bine definită, de promotor al frumuseților Ortodoxiei și al actualității bisericești, un mesager constant al valorilor culturale românești, în dialog cu valorile culturii universale și o punte de legătură între românii din țară și cei aflați departe de patria-mamă, dar care prin limbă, credință și cultură sunt mereu împreună. ‘Radio TRINITAS a fost cumva anticipat de publicațiile scrise, de intensificarea activității cultural misionare din Arhiepiscopia Iașilor în ultimul deceniu al veacului al XX-lea. A fost o oportunitate deosebită faptul că în România nu exista încă un post de radio al Bisericii Ortodoxe Române. În anii 1994-1995, alte confesiuni religioase din România inițiaseră deja proiecte mediatice în domeniul radiofonic. Dar anul 1996 a venit cu un concurs, organizat de către Consiliul Național al Audiovizualului în luna iulie, la care a participat și Mitropolia Moldovei și Bucovinei, cu binecuvântarea și la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Membrii CNA-ului au apreciat interesul Bisericii pentru o nouă cale de comunicare și au acordat o licență audiovizuală pe frecvența 92,7 MHz în municipiul Iași’, a vorbit despre începuturile Radioului TRINITAS și în același timp a primului radio creștin ortodox din România părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul postului de radio TRINITAS și coordonatorul Centrului de Presă Basilica.

Cum s-au făcut primele amenajări pentru Radio TRINITAS ne-a povestit părintele arhimandrit Vitalie Danciu, starețul Mănăstirii Golia din Iași: ‘Preafericitul Părinte Daniel ne-a dat ascultare să ne ocupăm de amenajarea studiourilor, redacției și stațiilor de emisie. Părintele profesor Gheorghe Popa a fost numit director general și împreună cu dl Laurențiu Șoitu s-au ocupat de formarea echipei redacționale.

Prima dată s-au făcut cele două studiouri, din fosta casa de apă a orașului de la Mănăstirea Golia, și studioul de la Catedrala mitropolitană. Apoi și redacția din turnul-clopotniță și celelalte spații necesare. Apoi, amplasarea stației de emisie și a antenelor la Mănăstirea Cetățuia pe un deal mai înalt, pentru a acoperi o suprafață mai mare din județ. Apoi ne-a ajutat și dl Vasile Filip, care asculta și ‘corecta’ echipa din mers. S-au implicat foarte mult și economul Mănăstirii Golia, ierom. Varsanufie Jebura, și dl Mircea Bogdan, care ne-a sprijinit în plan tehnic. A fost primul post de radio din Iași care a emis de pe computer.’

Legătura dintre credință și cultură

După aproape doi ani de pregătiri în care s-a găsit un spațiu unde să se amenajeze studiourile, în care s-a format o echipă redacțională, o echipă tehnică, s-au achiziționat toate echipamentele necesare, în seara zilei de 17 aprilie 1998, s-a pus începutul activității postului de radio TRINITAS. Acesta a apărut în urmă cu 12 ani pe piața radiourilor din țara noastră tocmai pentru a crea o legătură clară între credință și cultură. ‘Exista desigur postul național de radio, Radio România, existau și alte posturi care deja își întemeiaseră o rețea ori într-o regiune a țării, ori în întreaga țară, dar conceptul de radio adus de Radio TRINITAS era unul care ocupa un loc liber, să spunem, pentru că, dacă la Radio România și la alte posturi de radio exista o preocupare pentru cultură, pentru un radio de educație și în același timp de impact cu cultura de ieri și de azi, Radio TRINITAS aducea ceea ce lipsea în audiovizualul românesc, adică spiritualitatea ortodoxă, aducea legătura dintre credință și cultură pe care numai Ortodoxia a știut să o construiască în sute și mii de ani, pentru că nu este simplu să creezi o simbioză între spiritualitatea ortodoxă, deci cu vocație universală, și cultura unui popor, cultura poporului român în cazul nostru, care dintr-odată este fundamentată pe principii creștine și în același timp are conexiuni importante cu popoarele mai apropiate sau mai depărtate din Europa și din întreaga lume’, continuă părintele Nicolae Dascălu.

Cea mai veche componentă într-un centru de presă tânăr

Radio TRINITAS s-a dezvoltat de la an la an, iar în urmă cu trei ani a devenit radioul Patriarhiei Române. Aceasta, așa cum spune părintele-consilier, a adus dintr-odată și onoare, dar și o mare responsabilitate, ‘pentru că nu este același lucru să fii un post de radio local, cu faptul de a fi un radio care până la urmă reprezintă o instituție națională, o instituție spirituală, cum este Biserica Ortodoxă Română’. Dar experiența dobândită între anii 1998 și 2007 vine să arate că acest moment a fost providențial. Radioul a crescut de la an la an, a crescut și din punct de vedere fizic, dar și tehnic, pentru că, începând cu anul 2004, Anul omagial al Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, a crescut numărul frecvențelor pe care emite.

Primul post de radio creștin ortodox din țara noastră deține 34 de frecvențe terestre funcționale, acoperind 85% din teritoriul României, la care se adaugă trei frecvențe via satelit, prin care programele sale pot fi recepționate în Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, America de Nord, iar în toată lumea prin intermediul internetului, la adresele www.patriarhia.ro, www.radiotrinitas.ro și www.trinitas.ro.

Din 27 octombrie, postul de radio TRINITAS face parte din Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române. Este așadar cea mai veche componentă într-un centru de presă tânăr, dar în același timp o cale mediatică prin care nu numai Patriarhia Română, ca și instituție centrală, ci și Arhiepiscopia Bucureștilor și alte 22 de eparhii din țară sprijină activitatea misionară pe cale radiofonică. ‘Radio TRINITAS mediatizează activitățile cultural-misionare, social-filantropice din întreaga Patriarhie Română. Este o activitate de solidaritate, o activitate de întrajutorare în lucrarea misionară și noi considerăm că Radio TRINITAS contribuie dintr-odată la insuflarea de spiritualitate în societatea românească de astăzi și în același timp la o legătură între diferite teritorii canonice, dintre diferite comunități, parohii și mănăstiri, nu numai din țară, ci din întreaga lume, pentru că dintr-odată românii din țară, dar și cei de departe se simt aproape’, mai spune părintele Nicolae Dascălu.

Radio Trinitas are astăzi patru redacții la București, Iași, Craiova și Sibiu, care se completează una pe cealaltă. ‘Dacă în 2007 am privit spațiile delimitate, și anume Iașiul are un anumit spațiu, Bucureștiul altul, iar Sibiul altul, Craiova altul, odată cu noua grilă pe care o vom avea începând cu 26 aprilie, vom aduce oameni sau resurse din toate cele patru studiouri și atunci când trebuie să facem o emisiune bună și frumoasă, să o facem cu competența tuturor celor patru studiouri, astfel încât atunci când iese un lucru bun să nu fie meritul doar a unui studio sau al altuia, ci pe fiecare să-l implicăm pentru a arăta o muncă de echipă. Este într-adevăr o provocare, pentru că fiecare are un anumit specific, pe de o parte, iar pe de alta, e și distanța care pune anumite bariere’, ne-a spus dl Ciprian Olinici, director de programe.

Cele mai iubite programe

Radio TRINITAS se adresează tuturor categoriilor de ascultători. Transmite zilnic, în direct, Sfânta Liturghie și Vecernia, emisiuni religioase, culturale, științifice, muzicale, sociale și informative. Deși este un post de radio al Bisericii, nu este strict religios, în programele sale zilnice fiind alocate spații ample emisiunilor informative, dialogurilor culturale și sociale, muzicii clasice, populare și ușoare, problemelor referitoare la viața social-culturală a comunității.

În cei 12 ani de activitate neîntreruptă, Radio TRINITAS șia definit o personalitate proprie în mass-media, prin sobrietate și optimism creștin, prin obiectivitate în oglindirea evenimentelor și prin preocuparea de a contribui permanent la educația religioasă, morală și civică a ascultătorilor. ‘Am constatat de-a lungul timpului că cea mai mare audiență a postului de Radio TRINITAS este pe segmentul Sfânta Liturghie și pe segmentul muzică populară. Într-un fel am încercat să arătăm că românul ascultător de Radio TRINITAS este un om care dorește să-și cultive atât viața spirituală, cât și sentimentele naționale. De aceea, suntem un radio foarte ascultat în diaspora, pentru că transmitem această identitate creștină și românească, deodată’, a vorbit despre cele mai iubite programe ale radioului, Ciprian Olinici.

Radio TRINITAS este un radio viu și foarte deschis, care definește abordări și nuanțe diferite ale vieții sociale și spirituale. ‘Încercăm să culegem de pe piață informațiile, să le discernem, privindu-le din punct de vedere creștin și să vedem dincolo de nivelul lor informațional, dincolo de nuanțele părtinitoare și să transmitem o informație care folosește. Eu zic că unul dintre obiectivele postului nostru de radio este acela de a transmite ascultătorilor ceea ce îi ajută, ceea ce le folosește în primul rând în viața spirituală, și apoi în viața socială. Este o calitate a postului de Radio TRINITAS aceea de a-l vedea pe om atât prezent în Biserică, cât și în viața cetății, în viața socială’, a mai spus Ciprian Olinici.

Dar Radio TRINITAS nu modelează doar sufletele celor care îl ascultă, ci și sufletele celor care și-au găsit locul în această echipă frumoasă care s-a consolidat în curtea Bisericii pentru a face misiune. ‘Bucuria mea, care este până la urmă și bucuria radioului, o constituie faptul că în acești ani am văzut aici la București nu numai o evoluție pe plan profesional, ci mai ales o evoluție pe plan uman. Marele merit al Radio TRINITAS este faptul că a schimbat oamenii. Jurnaliști care au venit în 2007-2008 din medii laice, din medii în care Biserica era privită cu ostilitate, cu reticență, oameni care au venit aici cu alte gânduri și cu altă imagine despre Biserică, iată că sunt acum schimbați și reprezintă Biserica în lume. Aceasta este o realizare majoră a Radioului TRINITAS, dincolo de grile și de programe’, este convins domnul Olinici.

Apreciind valoarea programelor din grila postului, Consiliul Național al Audiovizualului a acordat în anul 2003 postului de radio TRINITAS premiul pentru cel mai bun post de radio local din România. Datorită deschiderii sale europene și promovării valorilor autentice ale civilizației creștine, Radio TRINITAS nu este cunoscut numai în țară, ci are relații de cooperare cu mai multe posturi de radio de pe continentul nostru, din toamna anului 2001 fiind membru al Conferinței Europene a Radiourilor Creștine (CERC), alături de alte prestigioase instituții mediatice. (Articol apărut în Ziarul Lumina din data de 17 aprilie 2010)

Comentarii Facebook


Știri recente