Actul de nastere al edificiului este decretul domnitorului Ioan Sandu Sturdza (8 august 1826), insa piatra de temelie si constructia propriu-zisa se datoreaza ravnei si ostenelilor mitropolitului Veniamin Costachi. Lucrarile au inceput in anul 1833. Arhitectii vienezi Johann si Gustav Freiwald au adoptat pentru noua biserica stilul neoclasic. La data de 15 aprilie 1880 se pune cea de-a doua piatra fundamentala. Slujba de sfintire a avut loc in data de 23 aprilie 1887 si a fost oficiata de catre mitropolitul de atunci al Moldovei, Iosif Naniescu, si alti 11 ierarhi, in prezenta regelui Carol I si a membrilor guvernului. Referitor la momentul sfintirii Catedralei mitropolitane din Iasi, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a subliniat ca acest moment reprezinta un eveniment national, deoarece Catedrala a devenit un simbol al marturisirii peste veacuri a credintei crestine. Familia primului rege al Romaniei, Carol I, si-a legat numele de aceasta biserica, iar pe placa de marmura care se afla in partea dreapta la intrare, in pridvorul Catedralei putem citi: ‘Terminatu-s-a intreaga lucrare in anul mantuirii 1886, al domniei noastre al douazeci-si-saselea, al regatului meu al saselea, impodobindu-se si inzestrandu-se cu vase sfinte, candele de argint, policandre, odoare si vesminte pretioase, precum si cu cele 10 ferestre cu maiestrie impodobite si inchinate de noi ca un prinos al ravnei noastre pentru inaltarea sfintei Biserici Ortodoxe, intru pomenirea mea, a iubitei mele sotii Elisabeta si a urmasilor nostri…’.
Episcopul Lucian vorbeşte despre adevărata libertate
Episcopul Lucian al Caransebeşului a vorbit în Duminica Fiului Risipitor la Parohia Milcoveni despre adevărata libertate. „Este vreme pentru fiecare să ne întoarcem «acasă», adică în Împărăția Preasfintei Treimi, pentru că suntem liberi cu adevărat…
Proiectul „Dar din suflet românesc” | Tinerii români din Roma au mers pe urmele strămoşilor
Copiii și tinerii de la Paraclisul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Roma au mers sâmbătă pe urmele strămoşilor, dacii şi romanii, într-un pelerinaj ghidat în capitala Italiei. „În prezența ghidului, domnul Daniel Bălan, și…
IPS Teofan: Dacă am plecat de «acasă», să avem încredințarea că Dumnezeu, văzând întoarcerea noastră la El, ne iartă
„Dacă cumva, din diferite pricini, am plecat de «acasă», și indiferent de cât de greu este păcatul săvârșit, să avem încredințarea că Dumnezeu, văzând întoarcerea noastră la El, ne iartă, ne primește în casa Bisericii…
184 ani de la nașterea lui Ion Creangă, unul dintre cei mai mari scriitori români
În urmă cu 184 de ani se năștea Ion Creangă, unul dintre cei mai mari scriitori români. „Sînt născut la 1 martie 1837 în satul Humuleștii, județul Neamțului, Plasa de Sus, din părinți români: Ștefan…
Pilda fiului risipitor este un simbol al Tainei Spovedaniei: Patriarhul Daniel
„Pilda fiului risipitor, care se întoarce la casa tatălui său după o experienţă dureroasă a înstrăinării de Dumnezeu şi a împătimirii în multe desfătări, este un simbol al Tainei Spovedaniei”, a explicat Patriarhul României în…