115 ani de la nașterea părintelui Paisie Olaru

La 20 iunie 2012 se împlinesc 115 ani de la nașterea marelui duhovnic, Paisie Olaru.

Născut, pe 20 iunie 1897, în satul Stroiești din comuna botoșăneană Lunca, ieroschimonahul Paisie a intrat în viața monahală, la Schitul Cozancea din apropiere, la vârsta de 24 de ani.

În anul 1943 a fost hirotonit diacon, iar în anul 1947, preot, și a fost, pentru puțin timp, egumen la schitul de metanie.

În toamna lui 1947 se retrage la Mănăstirea Sihastria și devine duhovnicul întregii obști monahale, până la sfârșitul vieții sale.

Despre chipul blând al părintelui Paisie a vorbit părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor

„Părintele Paisie a fost unul dintre cei mai mari călugări pe care i-a avut monahismul într-o perioadă de 100 de ani, poate cel mai mare dintre ei. Un om al rugăciunii, un om al smereniei și al răbdării desăvârșite (…) Foarte mulți ierarhi, arhimandriți, preoți, credincioși aduceau în amintire vorbele, cuvintele, sfaturile părintelui Paisie. El a fost un chip paterical și cuvintele lui toate au rămas în aceiași sferă a cărților sfinte. Părintele a rămas un om foarte smerit, nu a vorbit nimănui despre oamenii mari sau oamenii obișnuiți care îngenuncheau înaintea lui. Nu s-a lăudat cu vreo virtute. Când un mare profesor de teologie, părintele Dumitru Stăniloae, l-a întrebat despre rugăciunea inimii, părintele Paisie a replicat după cum se știe: ce-i aceea rugăciunea inimii, nu am auzit de ea„, după cum a spus părintele Timotei Aioanei pentru Radio TRINITAS

Părintele Paisie Olaru a trecut la cele veșnice, pe 18 octombrie 1990, la vârsta de 93 de ani.

Comentarii Facebook


Știri recente