11 ani de la aducerea la Iasi a moastelor Sf. Apostol Andrei

Se implinesc astazi 11 ani de la aducerea la Iasi a moastelor Sfantului Apostol Andrei, pastrate in Mitropolia de Patras, Grecia. Dupa acest mare eveniment, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat cererea PF Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, ca in fiecare an, la data de 13 octombrie, in calendarul crestin ortodox al Arhiepiscopiei Iasilor sa fie pomenita aducerea la Iasi a moastelor Sf. Ap. Andrei. Mai multe amanunte despre evenimentele din 1996 ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Aducerea moastelor Sf. Apostol Andrei, cei intai chemat la apostolat de Mantuitorul Hristos, la Iasi, in anul 1996, a fost un nou inceput pentru traditia hramului Sf. Parascheva, pentru ca si pana atunci la Iasi veneau foarte multi pelerini in aceasta zi, dar odata cu aducerea moastelor Sf. Ap. Andrei la Catedrala mitropolitana din Iasi a inceput o noua epoca, pentru ca in anii care au urmat si alte sfinte moaste ale unor sfinti cunoscuti din Biserica Ortoodxa au venit din toata lumea crestina pentru a ramane cateva zile alaturi de moastele Sf. Parascheva si pentru a-i binecuvanta pe credinciosii pelerini care vin cu atata evlavie la aceasta sarbatoare. In 1996, atunci cand au fost aduse la Iasi moastele Sf. Ap. Andrei, de catre Mitropolitul Nicodimos de Patras, a fost un entuziasm, o sarbatoare deosebita’.

In amintirea acestui eveniment deosebit de important pentru toti romanii, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat cererea PF Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, ca in fiecare an, la data de 13 octombrie, in calendarul crestin ortodox al Arhiepiscopiei Iasilor sa fie pomenita aducerea la Iasi a moastelor Sf. Ap. Andrei, dupa cum ne-a spus tot parintele arhimandrit Timotei Aioanei: ‘IPS Mitropolit de atunci al Moldovei, Daniel, a cerut aprobarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pentru ca in calendarul Arhiepiscopiei Iasilor sa ramana inscrisa cu litere de aur aceasta zi. De atunci si pana in prezent, sarbatoarea aceasta a aducerii la Iasi a moastelor Sf. Ap. Andrei a ramas ca o zi de sarbatoare, cu liturghie arhiereasca, cu slujbe, cu privegheri’.

Cunoscut si sub titulatura de ‘cel intai chemat’, Sf. Ap. Andrei este originar din provincia Galileea din Israel. Sfantul Andrei L-a insotit pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos in calatoriile prin Tara Sfanta, fiind martor la minunile savarsite in acest timp. Potrivit Traditiei, Sf. Andrei a propovaduit Evanghelia in teritoriul cuprins intre Dunare si Marea Neagra, Dobrogea de astazi, precum si dincolo de Prut, in nordul Marii Negre. Asadar, Sf. Apostol Andrei este cel care a facut cunoscut pentru prima data pe teritoriul actual al tarii noastre cuvantul lui Dumnezeu. Sfantul Apostol Andrei a fost martirizat, prin rastignire pe o cruce in forma de X, in orasul Patras, Grecia.

Comentarii Facebook


Știri recente