105 ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului Moldovei, Iosif Naniescu

Astazi, 26 ianuarie 2007, se implinesc 105 ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului Moldovei, Iosif Naniescu. Ctitor al actualei Catedrale mitropolitane din Iasi, mitropolitul Iosif Naniescu a fost unul dintre cei mai de seama ierarhi ai Moldovei. Mai multe detalii despre viata mitropolitului Iosif Naniescu am aflat de la parintele arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘El s-a nascut in anul 1818. Tatal sau a murit cand acest prunc, care se numea din botez Ioan, avea numai 2 ani. A fost crescut de mama sa, iar de la 13 ani a intrat in manastire, si in obstea Manastirii ‘Sf. Spiridon’ el a invatat sa citeasca si sa scrie, a invatat muzica si a invatat randuiala Bisericii. In anul 1833, cand mitropolitul Veniamin Costachi a pus piatra de temelie a noii Catedrale mitropolitane, acest tanar, frate de manastire, a participat si el la momentul respectiv la punerea pietrei de temelie. A fost doi ani episcop la Arges, in perioada 1873 – 1875, iar in 1875 a venit mitropolit al Moldovei. Vreme de 27 de ani a fost mitropolit, cu o bogata activitate’.

Parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a mentionat si eforturile mitropolitului Iosif Naniescu pentru finalizarea Catedralei mitropolitane din Iasi: ‘Tanarul Ioan, care a devenit mai tarziu ierodiacon si apoi ieromonahul Iosif, a participat la punerea pietrei de temelie, si Dumnezeu i-a incredintat terminarea Catedralei dupa ce ea a fost lasata si parasita vreme de 40 de ani. Indata dupa ce a ajuns mitropolit la Iasi a incercat sa obtina fondurile necesare terminarii Catedralei. S-a adresat parohiilor, manastirilor din eparhie, dar s-a adresat si Guvernului. O data ajuns la Guvern, mitropolitul a fost refuzat, i s-a spus ca nu sunt bani pentru Catedrala. Mitropolitul a replicat atunci: ‘Daca o tara nu are bani pentru o Catedrala, atunci eu imi dau demisia’. Pana la urma a obtinut fonduri necesare si, impreuna cu cele care s-au strans din eparhie, Catedrala a putut fi terminata. Ea a fost sfintita in anul 1887, la pomenirea Sf. Mare Mucenic Gheorghe, vechiul ocrotitor al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei inca din vremea Musatinilor.

De asemenea, parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a vorbit si despre implicarea mitropolitului Iosif Naniescu in finalizarea picturii Catedralei mitropolitane din Iasi: ‘In vremea lui, Catedrala a fost infrumusetata. A adus cel mai cunoscut pictor atunci, Gheorghe Tatarascu, care era o veche cunostinta de-a lui. Tot in vremea pastoririi sale s-a facut mobilierul, s-a realizat catapeteasma, odajdii pretioase, vase de cult si tot ceea ce era necesar cultului’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mic dicționar de isihasm

În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de…