Nascut la 16 noiembrie 1903, in localitatea Vladeni, judetul Brasov, parintele Staniloae a fost profesor la Institutul Teologic din Sibiu si la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucuresti. In timpul regimului comunist, parintele Staniloae a fost condamnat la 10 ani de inchisoare. De-a lungul vietii, marele teolog roman a primit mai multe titluri de ‘Doctor Honoris Causa’ si distinctii din partea marilor Universitati ale lumii. In anul 1990, parintele Staniloae a devenit membru al Academiei Romane. Dupa o intensa activitate, incununata de o impresionanta opera teologica, parintele Dumitru Staniloae a adormit intru Domnul la 5 octombrie 1993. Atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea sa la Domnul, parintele Dumitru Staniloae a fost si este in continuare cunoscut in special prin intermediul cartilor pe care le-a scris. Despre specificul scrierilor parintelui Staniloae ne-a vorbit pr. lect. dr. Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Justinian Patriarhul’ din Bucuresti: ‘Prin cuvintele sale, parintele te cheama la o intalnire cu Sfintii Parinti, pe care ii talmaceste. Este un calauzitor pe calea Sfintilor Parinti. Prin cuvintele sale el te introduce intr-un mod nemijlocit in atmosfera Sfintilor Parinti. Pentru parintele, atat scrierile Sf. Parinti, cat si hotararile Sinoadelor Ecumenice sunt un prilej de disputa teologica si un prilej de marturisire impartasita pe calea Duhului. Ceea ce este de remarcat la parintele, e faptul ca de fiecare data cand traducea un Sfant Parinte, fie ca era vorba de Sf. Atanasie cel Mare, de Sf. Maxim Marturisitorul, de Sf. Chiril al Alexandriei, arata cata bucurie impartaseau sfintii pe care-i talmacea in limba romana si, in acelasi timp, spunea ‘extraordinar e Sf. Maxim’, ‘extraordinar e Sf. Chiril’, ‘extraordinar e Sf. Atanasie’, ‘extraordinar e Sf. Grigorie Palama’. Era o stare de comuniune cu sfintii, si cred ca aceasta il deosebeste pe parintele Staniloae de alti talmacitori ai Sfintilor Parinti. Dincolo de mijloacele acestea filologice, arheologice, istorice cu care unii se apropie de textele sfinte, parintele Staniloae este un preot in biserica. Liturghia pe care parintele a savarsit-o in acest ogor al teologiei noastre este aceasta talmacire a Sfintilor Parinti, este Liturghia vietii sale’.
Episcopul Atanasie Jeftici a fost condus pe ultimul drum
Mii de credincioși au participat duminică la înmormântarea Episcopului Atanasie Jeftici. Sfânta Liturghie și slujba înmormântării au fost oficiate duminică la Catedrala din Trebinje, urmate de procesiunea până la Mănăstirea Tvrdos. Mitropolitul Hrizostom de Dabro-Bosnia…
8 Martie la Grădinița „Buna Vestire” a Patriarhiei Române | Foto
Copiii de la Grădinița „Buna Vestire” a Patriarhiei Române au pregătit în prima săptămână din luna martie mărțișoare și mici momente artistice dedicate mamelor. Din cauza regulilor de protecție sanitară, momentele artistice prezentate de 8…
„The Face of God”: Este responsabilitatea fiecăruia să contribuie la păstrarea Creației lui Dumnezeu
Filmul The Face of God („Chipul lui Dumnezeu”), un documentar realizat de preotul ortodox canadian Kaleeg Hainsworth, prezintă o reflecție creștin ortodoxă cu privire la problemele de mediu. Pelicula prezintă opinii ale clerului și mirenilor,…
Ordinul „Mărturisitorii credinței străbune” pentru mai mulţi monahi din Episcopia Covasnei
Stareţii, duhovnicii şi maicile stareţe din Episcopia Covasnei care au rangul de stavrofore au primit săptămâna trecută ordinul „Mărturisitorii credinței străbune”. Distincţia le-a fost oferită de Preasfinţitul Părinte Andrei în cadrul sinaxei monahale desfăşurate la…
Copiii de la Grădinița Buna Vestire a Patriarhiei Române le-au pregătit mamelor surprize de 8 Martie
Ziua de 8 Martie a fost sărbătorită pentru prima dată de copiii de la Grădinița „Buna Vestire” a Patriarhiei Române. Săptămâna trecută, copiii au învățat poezii, cântece și au pregătit felicitări și mici cadouri personalizate…