100 de ani de la târnosirea Bisericii din parohia Arbore, Suceava

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a slujit duminică, 26 august 2012, în parohia Arbore. Lăcașul de închinăciune al acestei parohii, ridicat în cinstea Sfintei Treimi, a împlinit 100 de ani de când a fost sfințit, după cum ne informeză Ziarul Lumina.

Credincioșii din parohia Arbore au aniversat ieri 100 de ani de când a fost târnosită Biserica ‘Sfânta Treime’. Oamenii și-au adus aminte cu acest prilej de înaintașii lor care au lăsat ca moștenire atât impunătorul lăcaș de închinăciune, cât și credința drept-slăvitoare. Înalt Preasfințitul Pimen a fost întâmpinat de soborul de preoți la orele dimineții. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de 18 preoți și diaconi, a oficiat apoi Sfânta Liturghie. ‘IPS Pimen a adresat la final un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre felul în care trebuie să chivernisim averea, pornind de la Evanghelia tânărului bogat rânduită în Duminica a XII-a după Rusalii. Înalt Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei care conduc țara să dea înapoi Bisericii bunurile care au fost confiscate, pentru ca cei săraci să fie ajutați. Ierarhul nostru a adăugat că fondurile care ar proveni din retrocedarea pădurilor ar fi folosite și pentru restaurarea bisericilor-monument. În parohia Arbore se află și o biserică foarte veche – monument istoric, care are nevoie de fonduri pentru reabilitare’, a relatat pr. Petru Lupăștean Barfă, protopop al Protopopiatului Rădăuți, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Pentru osteneala depusă în ultimii ani, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a oferit părintelui paroh Nicolae Cîrdei și părintelui Cătălin Bereholschi, slujitor la Biserica ‘Sfânta Treime’ din Arbore, rangul de iconom stavrofor. ‘Preoții de la această parohie, sprijiniți de enoriași și de autoritățile locale, au demarat în această vară câteva lucrări de reparații. S-a schimbat acoperișul de pe turn, s-a început montarea tablei de cupru, s-au realizat câteva modificări în interior, s-a revopsit baldachinul din sfântul altar, s-au montat noi policandre ș.a.’, a adăugat pr. protopop Petru Lupăștean Barfă.

Biserica parohiei Arbore a fost sfințită prima dată pe 29 august 1912, de către mitropolitul Vladimir de Repta. Între anii 1980-1984, sfântul lăcaș a beneficiat de ample lucrări de reparații, fiind realizată o nouă pictură în tehnica frescă. ‘La împlinirea a 100 de ani de la acest eveniment major din viața spirituală a parohiei noastre gândul nostru se îndreaptă cu mulțumire către Dumnezeu. În același timp, în rugăciunile noastre sunt mereu prezenți binefăcătorii creștini din Arbore, care au întreținut și înfrumusețat acest altar închinat Preamilostivului Dumnezeu, cu speranța că cei care astăzi ne bucurăm de darul și jertfelnicia înaintașilor noștri vom continua a ne aduce rodul dragostei noastre față de Dumnezeu, bine știind că numai El îi preamărește cu dumnezeiască puterea Sa pe cei ce iubesc podoaba casei Sale’, a spus pr. paroh Nicolae Cîrdei.

Comentarii Facebook


Știri recente