100 de ani de la punerea pietrei de temelie a Bisericii „Sfântul Ilie” Techirghiol

Cu acest prilej vor fi aduse părticele din moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena (patronii spirituali ai municipiului Constanța), aflate la Catedrala patriarhală din București. De asemenea, astăzi se împlinesc 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a acestui sfânt lăcaș, prilej cu care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va binecuvânta lucrările de reparație ale altarului bisericii. Parohia „Sfântul Ilie” din Techirghiol a fost înființată în anul 1907, iar piatra de temelie a bisericii a fost pusă la 20 iulie 1909. Sfântul lăcaș a fost sfințit în anul 1914, iar jumătate din costurile construcției au fost suportate de marele artist Constantin Tănase.

Și Mănăstirea Histria își serbează hramul. Aseară, s-a oficiat Privegherea, iar astăzi vor avea loc Acatistul Sfântului Prooroc Ilie, Sfânta Liturghie (cu slujba de pomenire pentru cei adormiți), oficiată în altarul de vară, Taina Sfântului Maslu, iar după-amiază, de la ora 16:00, se va săvârși slujba Vecerniei, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Credincioșii veniți la slujba de hram se vor putea închina la racla ce conține un veșmânt al Sfântului Ierarh Nicolae și mirul izvorât din moaștele Sfântului Ierarh, ce va fi adusă de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Năvodari, precum și o raclă cu aproximativ 50 de părticele de sfinte moaște (Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Grigorie Teologul, Sfântul Mina ș.a.) care se află în permanență la mănăstire.

Mănăstirea a fost construită în vecinătatea cetății Histria deoarece, conform părintelui stareț Ioil, „istoricul este legat de această cetate care a fost un centru creștin foarte dezvoltat, cu scaun episcopal, centru monahal, și șapte bazilici paleocreștine. Am considerat că suntem datori să ridicăm un așezământ monahal în memoria înaintașilor noștri”.

Mănăstirea Histria a luat ființă pe 20 iulie 2004, piatra de temelie a bisericii mari fiind pusă trei ani mai târziu. De atunci au fost construite un corp de chilii și altarul de vară, se lucrează la construcția bisericii mari a mănăstirii, urmând să fie înălțat și un paraclis în cinstea Maicii Domnului. Obștea mănăstirii numără, în prezent, cinci viețuitori.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente