100 de ani de la nașterea Părintelui Cleopa

S-au împlinit astăzi, 10 aprilie 2012, 100 de ani de la nașterea cunoscutului duhovnic de la Mănăstirea Sihăstria, părintele arhimandrit Cleopa Ilie care a trecut la Domnul la 2 decembrie 1998.

Îndrăgit de credincioșii din toată țara, părintele Cleopa a ajuns un model atât pentru monahi, cât și pentru laici.

Părintele Cleopa a văzut lumina zilei în comuna Sulița din județul Botoșani. Devine ucenic al părintelui Paisie Olaru, duhovnic cu viață aleasă și experimentat în practica rugăciunii inimii.

Viața părintelui, marcată de numeroase retrageri în munți și peregrinări pe la mai multe mănăstiri din țară din cauza Securității care-l urmărea, este și astăzi un exemplu. Mărturiile copleșitoare despre trăirea sa duhovnicească alcătuiesc veritabile pagini de Pateric autohton.

„O dată cu instaurarea regimului totalitar în România, predicile Părintelui Cleopa, care aveau o mare priză la popor, erau atent urmărite. Prima predică, pentru care s-a dispus arestarea lui, a fost aceea de la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena din anul 1948. Părintele Cleopa i-a oferit pe cei doi Împărați ca modele pentru conducătorii din vremea lui, ceea ce a deranjat foarte mult. Atunci a avut loc prima retragere în munți a Părintelui Cleopa, în urma acestei predici. A revenit după câteva luni, pentru că patriarhul Iustinian l-a asigurat că nu îl va aresta nimeni. Alte predici care au deranjat regimul comunist au fost cele de la Mănăstirea Slatina”, a declarat pentru TRINITAS TV, părintele arhim. Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Părintele Cleopa, în decembrie 1929 se alătură obștii schitului Sihăstria, alături de fratele mai mare, Vasile. Pe 12 decembrie 1932, de ziua Sfântului Ierarh Spiridon, sunt primiți în obștea schitului. În 1935 este luat în armată, în orașul Botoșani. În 1936 se reîntoarce la schit și este uns în monahism pe 2 august 1937, primind numele călugăresc de ‘Cleopa’. În iunie 1942 este numit locțiitor de egumen, din cauza stării precare de sănătate a starețului Ioanichie Moroi.

Pe 27 decembrie 1944 este hirotonit ierodiacon, iar pe 23 ianuarie 1945 este hirotonit ieromonah de către Episcopul Galaction Cordun, pe atunci stareț al Mănăstirii Neamț. Ulterior este numit oficial egumen al Schitului Sihăstria.

În 1947, Schitul Sihăstria este ridicat la rang de mănăstire, iar protosinghelul Cleopa Ilie este hirotesit arhimandrit, cu aprobarea patriarhului Nicodim Munteanu. În 1948, urmărit de Siguranță, se retrage pentru șase luni în pădurile din jurul Mănăstirii Sihăstria, iar pe 30 august 1949, arhimandritul Cleopa Ilie este numit stareț al Mănăstirii Slatina Suceava unde se transferă alături de 30 de călugări din obștea Mănăstirii Sihăstria, ca urmare a deciziei patriarhului Justinian Marina.

Întemeiază la Mănăstirea Slatina o obște care numără peste 80 de persoane. Între 1952-1954, este urmărit de Securitate și se retrage în Munții Stănișoarei, împreună cu ieromonahul Arsenie Papacioc. După doi ani este readus în mănăstire, din dispoziția Patriarhului Justinian.

În 1956, revine la metanie, iar în primăvara anului 1959, se retrage pentru a treia oară în Munții Neamțului, unde își petrece următorii 5 ani. Revine la Mănăstirea Sihăstria în toamna anului 1964, ca duhovnic al întregii obști, și povățuiește fără întrerupere atât călugări, cât și mireni, timp de 34 de ani.

Timp de câteva decenii, după ce s-a stabilit la Mănăstirea Sihastria, părintele Cleopa a călăuzit pe frații și călugării lavrei moldovene dar și pe cei care, din toate colțurile țării și chiar din străinătate, de la președinți și până la simpli credincioși, veneau să-i ceară sfat și mângâiere.

TRINITAS TV a realizat un documentar despre părintele Cleopa. Acesta va fi prezentat la finalul acestei luni, la Mănăstirea Sihăstria, în cadrul manifestărilor comemorative dedicate centenarului nașterii cunoscutului duhovnic.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…