100 de ani de existență a bisericii Parohiei Rediu din Protopopiatul Iași I

Biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Grigorie Teologul” din Parohia Rediu, Protopopiatul Iași 1, a aniversat ieri, 11 septembrie 2011, un secol de când a fost târnosită, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Sfințirea lăcașului de cult, intrat ieri în clasa monumentelor istorice, a fost oficiată pe 11 septembrie 1911 de vrednicul de pomenire patriarh Nicodim, pe atunci mitropolit al Moldovei. Cu acest prilej, a fost organizată o sesiune de comunicări în care s-a evidențiat importanța existenței bisericii din Rediu, aflată în proces de consolidare și restaurare.

Credincioșii din parohia Rediu au aniversat ieri un secol de existență a Bisericii cu hramurile ‘Adormirea Maicii Domnului’ și ‘Sfântul Grigorie Teologul’. Părintele paroh Ștefan Tulan a oficiat o slujbă de mulțumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu în decursul celor 100 de ani și Parastasul pentru ctitorii care au sprijinit la edificarea lăcașului de închinăciune. La aniversare au fost invitați profesori de la mai multe universități din Iași, care au evocat importanța acestui moment. Dr. Cătălina Chelcu de la Institutul de Istorie ‘A. D. Xenopol’ din Iași a citit actul de sfințire al bisericii din Rediu, amintind că sfântul lăcaș a fost târnosit pe 11 septembrie 1911 de vrednicul de pomenire patriarh Nicodim, pe vremea arhipăstoririi ca mitropolit al Moldovei. Dr. Cătălina Chelcu a remarcat că actul care a fost găsit în sfânta masă trebuie valorificat, făcând în același timp îndemn la continuarea lucrărilor de restaurare a lăcașului de închinăciune. ‘Este important să sprijinim lucrările de restaurare ale acestei biserici pentru ca și alții să-și aducă aminte de momentul de azi (n.r. ieri). Istoria este a oamenilor și de aceea este important să păstrăm lucrurile așa cum sunt. În cazul de față a fost nevoie de o restaurare’, a subliniat dr. Cătălina Chelcu. Dr. Marius Constantin Chelcu de la Institutul de Istorie ‘A. D. Xenopol’ din Iași și-a exprimat bucuria de a fi prezent la evenimentul solemn prilejuit de împlinirea a 100 de ani de când a fost sfințită Biserica cu hramurile ‘Adormirea Maicii Domnului’ și ‘Sfântul Grigorie Teologul’. Dr. Marius Constantin Chelcu a amintit câteva date istorice ale lăcașului de cult din parohia Rediu, dar și jertfelnicia înaintașilor care au apărat credința. ‘Dreapta credință este imperiul pe care strămoșii noștri l-au apărat. Astăzi împărtășim cu toții dreapta credință datorită lor. Sper ca și urmașii noștri să moștenească acest imperiu prin vrednicia noastră’, a spus dr. Marius Constantin Chelcu.

‘La acest sfânt lăcaș s-a păstrat forma arhitecturală inițială’

Prof. univ. dr. Norina Forna, decanul Facultății de Medicină Dentară a Universității de Medicină și Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iași, a apreciat că parohia Rediu a organizat manifestarea prilejuită de împlinirea unui secol de existență a străvechiului lăcaș de închinăciune, amintind ‘contribuția esențială a vrednicului de pomenire preot Grigore Constantinescu, cel care a inițiat lucrările de zidire a turlei bisericii’. ‘Vechea reședință a familiei preotului Grigore Constantinescu, care a fost străbunicul meu, constituia locul în care se întruneau personalitățile acestei comunități. Astfel, se stabileau proiecte de viitor în evoluția comunității’, a spus prof. univ. dr. Norina Forna, care și-a manifestat intenția de a sprijini evoluția comunității din Rediu printr-o serie de inițiative. Dr. Silviu Văcaru de la Institutul de Istorie ‘A. D. Xenopol’ din Iași a subliniat faptul că ‘orice clădire din țara noastră care are 100 de ani devine obiect de patrimoniu, conform legii. ‘Acest lăcaș de cult face parte din patrimoniul național. Acum, în timpul crizei economice, uităm să refacem monumentele vechi și ne apucăm să zidim clădiri noi. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul caselor de patrimoniu. Este prima dată când vin la această biserică și sunt impresionat de cimitirul eroilor care se află în jurul acestei biserici. M-am uitat la restaurare. Vă pot spune că o restaurare costă mult mai mult decât dacă am ridica o construcție din temelii. Este de remarcat că la acest sfânt lăcaș s-a păstrat forma arhitecturală inițială’, a afirmat dr. Silviu Văcaru.

Reconstrucția bisericii din Rediu, o investiție în propria identitate

Lect. univ. dr. Horia Costin Chiriac, cadru didactic la Universitatea Tehnică ‘Gh. Asachi’ din Iași și la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ a Universității ‘Al. I. Cuza’ a rostit o alocuțiune cu titlul ‘Rolul arheologic al bisericii în cadrul comunității ortodoxe din Rediu’, arătând valoarea sfântului lăcaș din parohia Rediu.

‘Această biserică a reprezentat un reper în decursul a trei războaie mondiale: Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial și Războiul Rece (între Statele Unite ale Americii și URSS). Astăzi nu suntem în mijlocul unui război mondial, ci într-o epocă plină de turbulențe. O serie dintre tradițiile milenare ale poporului român sunt oarecum primejduite: dezintegrarea familiilor, copii rămași fără îndrumarea părinților ș.a. O biserică în mijlocul unei comunități este un reper moral și un reper identitar. Într-o lume în care suntem chemați să intrăm în dialog cu persoane aflate la mari distanțe, o biserică reprezintă un act care ne legitimează ca oameni în ochii lor. Efortul credincioșilor acestei parohii depus la reconstrucția acestei biserici înseamnă o investiție în propria identitate’, a remarcat lect. univ. dr. Horia Costin Chiriac. Vasile Haidău, primarul comunei Rediu, a apreciat curajul părintelui paroh Ștefan Tulan care a avut inițiativa de a reconsolida și restaura Biserica cu hramurile ‘Adormirea Maicii Domnului’ și ‘Sfântul Grigorie Teologul’. Primarul Vasile Haidău a amintit de sprijinul pe care Primăria Rediu l-a acordat până în prezent sfântului lăcaș care a împlinit un secol de existență. Părintele paroh Ștefan Tulan a mulțumit invitaților pentru evocările susținute în fața credincioșilor, rezumând că astfel ‘s-a făcut un îndemn către cinstirea Bisericii lui Hristos, singura care îl poate duce pe om către împărăția lui Dumnezeu’.

Comentarii Facebook


Știri recente