100 de ani de existență a Bisericii din Pleșești, Protopopiatul Fălticeni

Credincioșii din satul Pleșești – Vulturești, Protopopiatul Fălticeni, au participat vineri, 26 octombrie 2012, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, la resfințirea Bisericii „Sfânta Parascheva”. Sfântul lăcaș, care aniversează în acest an 100 de ani de la prima târnosire, a fost supus în ultimii ani unui proces de restaurare și reabilitare, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Biserica „Sfânta Parascheva” din parohia Pleșești – Vulturești, Protopopiatul Fălticeni, județul Suceava, a fost resfințită vineri, 26 octombrie 2012, de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. După primirea Înalt Preasfințitului Pimen de către soborul de preoți, a fost oficiată resfințirea lăcașului de închinăciune și Sfânta Liturghie. La final, au susținut alocuțiuni pr. Petru Irimescu de la parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Rădășeni și de pr. paroh Constantin Daniel Loluță, care au mulțumit celor care s-au implicat în derularea lucrărilor de construcție. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a vorbit despre viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, explicând credincioșilor ce înseamnă mucenicia și jertfelnicia pentru credință.

„Sfântul lăcaș, clopotnița, așezământul social și casa parohială din Pleșești au fost supuse în ultimii ani unor ample lucrări de construcție. Satul Pleșești este locul natal al părintelui Petru Irimescu, care s-a implicat în derularea lucrărilor de reabilitare ale sfântului lăcaș târnosit de IPS Pimen. Pr. Petru Irimescu l-a ajutat considerabil pe pr. Daniel Constantin Loluță, astfel că s-a reușit finalizarea lucrărilor la întregul complex parohial. Părintele Daniel Constantin Loluță a primit rangul de iconom stavrofor. Aceeași distincție a fost acordată părintelui Dumitru Ifrim de la parohia Giurgești, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de preoție și 55 de ani de viață”, a relatat pr. Constantin Patrolea, protopop al Protopopiatului Fălticeni. Programul s-a încheiat cu lansarea cărților „Istoria Bisericii „Sfânta Parascheva” din satul Pleșești”, de pr. Vasile Pleșoianu și de înv. Vasile Costăchescu, și „Satul Pleșești, vatră multiseculară”, de prof. Mihai Ungureanu.

Comentarii Facebook


Știri recente