10 Noiembrie – 500 de ani de tipar la români (1508-2008)

Ziua de astăzi, 10 Noiembrie, reprezintă momentul în care Ieromonahul Macarie (1508) a editat, la Târgoviște, primul Liturghier ortodox și, totodată, prima carte tipărită de pe teritoriul țării noastre.

Întregul an 2008 a stat sub semnul acestei importante aniversări, a 500 de ani de carte tipărită la români, atât pentru Arhiepiscopia Târgoviștei, cât și pentru întreaga Ortodoxie românească. După numeroase momente deosebite, dedicate liturghierului macarian, evenimentele aniversare au culminat cu lansarea solemnă, în ziua de 10 iulie, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a unor membri ai Sfântului Sinod al B.O.R., a ediției jubiliare a Liturghierului lui Macarie. Tot cu acea ocazie s-a amintit și de personalitatea luminoasă a Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, important reorganizator al vieții religioase de la noi, de la a cărui trecere la Domnul se împlinește, tot în acest an, o jumătate de mileniu. De asemenea, a fost pomenit și numele cuviosului voievod Neagoe Basarab, important susținător al spiritualității și culturii ortodoxe, adevărat model de monarh ortodox.

Astăzi, cu ocazia acestui deosebit eveniment pentru cultura și spiritualitatea ortodoxă și românească, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon participă, ca invitat de onoare, la Sesiunea festivă „500 de ani de tipar românesc”, organizată de Academia Română în colaborare cu Patriarhia Română, unde va susține o comunicare științifică referitoare la importanța „momentului Macarie” pentru spiritualitatea și cultura ortodoxă românească.

Precizãm că, aceste sărbătoriri au loc în contextul în care, anul 2008 a fost declarat, de către Sf. Sinod, pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română, „Anul Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii”.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TRGOVIȘTEI

Comentarii Facebook


Știri recente