10 noi duhovnici pentru Arhiepiscopia Bucureștilor

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit ieri, 23 februarie, în Paraclisul istoric cu hramurile ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, ‘Sfântul Prooroc Daniil’ și ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din Reședința patriarhală, hirotesia întru duhovnic a celor zece preoți care au absolvit examenul de duhovnicie.

La finalul slujbei, fiecare din cei zece preoți a primit o diplomă de hirotesie întru duhovnic și câte un exemplar din ‘Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul’, apărută recent la Institutul Biblic și de Misiune Ortodoxă. După ce i-a binecuvântat, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe slujitori și le-a dorit să fie preoți-duhovnici buni, care să învețe pe credincioși cum să se elibereze de păcate și cum să crească în virtuți. ‘Preotul trebuie să fie ca un doctor al sufletelor, un om care cunoaște iubirea milostivă a lui Dumnezeu-Tatăl, lumina Evangheliei Fiului Său, Domnul nostru Iisus Hristos, și pacea și bucuria Duhului Sfânt, care lucrează în sufletul omului din momentul în care el regretă păcatul și ia hotărârea să vină să-l mărturisească, să se spovedească. Taina Mărturisirii și iertării păcatelor, care este numită în mod prescurtat Sfânta Spovedanie, este un mare dar de la Dumnezeu. Preotul care spovedește trebuie să fie un părinte duhovnicesc, dar și unul care se roagă pentru toți fiii și fiicele duhovnicești, pentru că, adesea, oamenii știu ce au de făcut, dar nu au puterea spirituală suficientă ca să poată ieși din sclavia sau tirania păcatului’, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Preoții au fost evaluați mai întâi de o comisie

Pentru examenul de duhovnicie desfășurat ieri la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, candidații au trebuit să parcurgă o bibliografie alcătuită din lucrări duhovnicești și să răspundă mai multor întrebări legate de spovedanie, canoane și aplicarea practică a acestora în viața de astăzi a Bisericii. Din comisia de examinare au făcut parte Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, președintele comisiei, părintele Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și părintele Gheorghe Ispas, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’, și parohul Bisericii ‘Sfântul Mina’ din București.

Testarea candidaților a avut în vedere atât evaluarea cunoștințelor teoretice, cât și a calităților duhovnicești individuale. ‘Am fost foarte încântați de prestația unora dintre candidați, care au formulat răspunsuri frumoase, clare și la obiect. Pentru că unele cunoștințe teoretice se uită în timp, am urmărit felul în care gândesc candidații, ca să aibă o gândire pastorală și părintească, așa cum a avut Mântuitorul’, a declarat pentru Ziarul Lumina părintele arhimandrit Timotei Aioanei.

Comentarii Facebook


Știri recente