10 ani de la trecerea la cele vesnice a Parintelui Dumitru Staniloae, numit si ‘teologul dragostei crestine’

Astazi se implinesc 10 ani de cand a trecut la Domnul Parintele Dumitru Staniloae. In ziua de 5 octombrie 1993, acum 10 ani de zile, trecea la cele vesnice cel mai mare teolog pe care l-a avut Biserica Ortodoxa Romana, Parintele Dumitru Staniloae.

S-a nascut la data de 16 noiembrie 1903, in localitatea Vladeni din Brasov. A urmat mai intai cursurile unei scoli confensionale ortodoxe, si apoi pe cele ale Liceului ‘Andrei Saguna’ din Brasov, unde a invatat germana si franceza. Dupa 1918, voieste sa devina preot si se muta in Bucovina, la Facultatea de Teologie din Cernauti.

Parintele Dumitru Staniloae si- a sustinut, in mai 1928, teza de doctorat despre Patriarhul Dositei al Ierusalimului, la Facultatea de Teologie din Cernauti. In virsta de 26 de ani, a inceput cariera sa de profesor de Teologie Dogmatica la Academia Teologica Andreiana din Sibiu. La 4 octombrie 1930 s-a casatorit cu Maria Mihu. La un an dupa casatorie, a fost hirotonit ca diacon.

Odata cu instaurarea regimului comunist in Romania, Parintele Staniloae a avut de suferit. A pierdut toate functiile pe care le-a detinut si a trebuit sa se mute la Bucuresti, unde a functionat ca profesor de Teologie Dogmatica la Institutul Teologic din capitala. Din cauza adeziunii sale la grupul ‘Rugul nestins’, Parintele Staniloae a fost condamnat de regimul comunist, in 1958, la zece ani de inchisoare, ca delicevent politic.

A fost amnestiat in 1963, datorita unor schimbari intervenite in orientarea regimului din acea vreme. A primit titlul de ‘Doctor Honoris Causa’ din partea Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Atena, Tesalonic si Belgrad, si a Institutului ‘Saint Serge’ din Paris, A fost recompensat cu premiul ‘Dr. Leopold Lukas’ din partea Facultatii de Teologie din Tubingen si cu ‘Crucea Sfantului Augustin’ de catre Primatul Angliei. In anul 1990 a devenit membru al Academiei Romane, iar in 1992 a fost declarat ‘Doctor Honoris Causa’ de catre Universitatea din Bucuresti.

Dupa o intensa activitate, incununata de o impresionanta opera teologica, Parintele Staniloae a adormit intru Domnul la 5 octombrie 1993.

Comentarii Facebook


Știri recente