10 ani de la aducerea la Iasi a moastelor Sf. Apostol Andrei

Se implinesc astazi 10 ani de la aducerea la Iasi a moastelor Sfantului Apostol Andrei, pastrate in Mitropolia de Patras, Grecia. Dupa acest mare eveniment, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat cererea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, ca in fiecare an, la data de 13 octombrie, in calendarul crestin ortodox sa fie pomenita aducerea la Iasi a moastelor Sf. Ap. Andrei. Importanta aducerii moastelor Sf. Ap. Andrei la Iasi a fost subliniata si de catre PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, in cuvantul de invatatura rostit astazi la Catedrala mitropolitana din Iasi: ‘Suntem intr-o zi insemnata din calendarul Bisericii noastre si mai ales din cadrul Bisericii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, intrucat de 10 ani s-a stabilit prin Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la propunerea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, ziua cu numele de praznuire aducerea la Iasi a sfintelor moaste a Sfantului Apostol Andrei, cel intai chemat. De aceea, astazi, in preziua zilei a sarbatorii Cuvioasei Maicii Parascheva se face praznuire de acest eveniment unic aproape in Biserica Ortodoxa Romana, pentru faptul ca moastele Sf. Ap. Andrei, Apostolul Romanilor, cel care a insamantat cuvantul Evangheliei lui Hristos pe pamantul strabun al tarii noastre, in Dobrogea, moastele lui au venit intr-un pelerinaj sfant in anul 1996, la propunerea IPS Mitropolit Daniel, si capul Sf. Andrei de la Pastras, din Grecia, a fost depus spre inchinare alaturi de moastele Sf. Parascheva de la Iasi’.

PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, a subliniat si faptul ca incepand din 1996, Sf. Ap. Pavel se bucura de o mai mare cinstire din partea credinciosilor din Romania: ‘Se cuvenea ca cel intai chemat, Apostolul care a propovaduit cuvantul lui Hristos in tinuturile noastre, ale Pontului Euxin de altadata, sa fie primele moaste care sa fie depuse alaturi de cele ale Sf. Parascheva, in contextul pelerinajului de la Iasi. Parca din momentul acela, Sf. Andrei a fost mai mult praznuit, cultul sau s-a extins mai mult in Biserica noastra romaneasca, si nu numai. De atunci s-a daruit ca sfant patronal si altor biserici care s-au construit in ultima perioada, si amintim ca tot acum 10 ani s-a impropriat si un al doilea hram la Galati, unde a fost dus atunci capul Sf. Andrei, si iata ca o Catedrala importanta din Romania isi are ca patron pe Sf. Ap. Andrei. De asemenea, cand se va construi Catedrala Mantuirii Neamului de la Bucuresti, si aceasta va lua ca patron pe Sf. Ap. Andrei’.

Cunoscut si sub titulatura de ‘cel intai chemat’, Sf. Ap. Andrei este originar din provincia Galileea din Israel. Sfantul Andrei L-a insotit pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos in calatoriile prin Tara Sfanta, fiind martor la minunile savarsite in acest timp. Potrivit Traditiei, Sf. Andrei a propovaduit Evanghelia in teritoriul cuprins intre Dunare si Marea Neagra, Dobrogea de astazi, precum si dincolo de Prut, in nordul Marii Negre. Asadar, Sf. Apostol Andrei este cel care a facut cunoscut pentru prima data pe teritoriul actual al tarii noastre cuvantul lui Dumnezeu. Sfantul Apostol Andrei a fost martirizat, prin rastignire pe o cruce in forma de X, in orasul Patras, Grecia.

Comentarii Facebook


Știri recente