1 Decembrie este Ziua Nationala a Romaniei.

Ziua nationala a Romaniei va prilejui astazi numeroase manifestari organizate de institutiile Statului.

De la primele ore ale diminetii, in Capitala, dar si in celelalte orase, vor avea loc ceremonialuri religioase si militare, dar si evenimente cultural-artistice.

Armata Romaniei este, ca in fiecare an, principalul organizator al evenimentelor prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei.

Potrivit unui Comunicat al Ministerului Apararii, manifestarile incep astazi la ora 09.00, cu ceremonialul militar si religios de la Mormantul Ostasului Necunoscut, din Parcul Carol din Capitala.

La ora 11.00, militari apartinand Ministerelor Apararii si Administratiei, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Protectie si Paza, insotiti de tehnica militara, vor defila pe sub Arcul de Triumf.

In plus, in program este prevazuta o demonstratie aviatica.

Vor avea loc doua evenimente in premiera: defilarea ofiterilor-femei si defilarea primului grup de militari voluntari.

Armata este pregatita sa dea curs si solicitarilor autoritatilor locale pentru ceremonialurile din resedintele de judet si din localitatile unde sunt dislocate unitati militare.

In teatrele de operatiuni in care se afla in misiune militari romani, comandantii vor organiza manifestari specifice dedicate Zilei Nationale a Romaniei. De asemenea, drapelul national va fi arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordurile navelor maritime si fluviale militare se va ridica Marele Pavoaz.

La Alba Iulia, peste 200 de politisti si jandarmi vor asigura pe 1 Decembrie ordinea si siguranta publica pe timpul desfasurarii manifestarilor prilejuite de sarbatorirea Zilei Nationale. Ca in fiecare an, programul oficial va debuta cu depuneri de jerbe si coroane din partea oficialitatilor la statuile lui Ion I.C. Bratianu, Iuliu Maniu si Mihai Viteazul, moment urmat, la Sala Unirii, de primirea soliilor din cetatile de scaun.

Dupa oficierea slujbei Te-Deum-ului la Catedrala Reintregirii Neamului, va avea loc defilarea garzii de onoare. Anul acesta, organizatorii au renuntat la parada portului popular, introdusa anul trecut, ramanand in program doar spectacolul folcloric.

Mai multe detalii ne-a oferit Parintele Sabin Voda – redactor Radio Reintregierea Alba Iulia: ‘Biserica prin slujitorii ei, ierarhi, preoti si credinciosi vor savarsi in Catedrala Reintregirii din Alba Iulia, incepand cu ora 09.30, Sfanta Liturghie, care va fi urmata de la ora 12.00 de o slujba de Te-Deum ce va fi oficiata pe un podium special amenajat in fata Catedralei in cadrul careia vor fi pomeniti eroii romani care au infaptuit unitatea nationala a romanilor in anul 1918. Dintre ierarhii care vor participa si vor sluji amintim, pe langa Inalt Prea Sfintitul Andrei – Arhiepiscopul de Alba Iulia, pe Prea Sfintitul Nicodim – Episcopul Severinului si Strehaiei, Prea Sfintitul Lucian – Episcopul Caransebesului, Prea Sfintitul Vasile Somesanul – Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului si Prea Sfintitul Iustin Sigheteanul – Arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului. La slujba Te-Deum-ului vor mai fi de fata ierarhi de alte confesiuni, greco-catolici si romano-catolici. La aceste slujbe si manifestari va fi prezent si dl. Ministru Secretar de Stat pentru Culte Adrian Lemeni.’

Printre cei care sunt asteptati sa participe la festivitatile de la Alba Iulia din 1 Decembrie se numara presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si ministrul Economiei Codrut Seres.

La Iasi manifestarile se vor desfasura in Piata Natiunii incepand cu ora 10.00, cand se va intona Imnul national al Romaniei. Reprezentantii Administratiei publice locale si judetene vor rosti discursuri dupa care vor urma oficierea serviciului religios si depunerea de coroane de flori. Manifestarea se va incheia cu o parada militara, care va avea loc la ora 11.00. Astfel, in intervalul orar 09.00-11.00, circulatia pe Bulevardul Independentei va fi intrerupta.

Comentarii Facebook


Știri recente