1.000 de icoane din Athos în 25 de licee din Chișinău

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ASCOR Chișinău a dat start campaniei ‘Icoana în Liceu – Fereastră spre Dumnezeu’, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Această activitate misionară a fost posibilă datorită Chiliei Bunavestire a Schitului Lacul, din Sfântul Munte Athos. Părintele ieromonah Ștefan Nuțescu împreună cu obștea mănăstirii au donat pentru ASCOR Chișinău o mie de icoane pe lemn. La împlinirea acțiunii se adaugă efortul depus în atelierul de icoane al domnului Vasile Stanca din București și suportul unui doctor basarabean din același oraș. Scopul donației a fost instalarea de icoane în instituțiile de învățământ mai ales, dar și celelalte instituții publice.

Pe icoane apare chipul Maicii Domnului – Milostiva. Profundă și semnificativă este istoria acestei icoane, care a așteptat 100 de ani să se reîntoarcă acasă. Originalul său se află la Schitul Lacul din Grecia și a fost donat de un grup de basarabeni acestui lăcaș de cult, în anul 1910.

După ce au primit zeci de cereri și demersuri din partea instituțiilor de învățământ și sănătate din Chișinău, dar și din alte orașe ale Republicii Moldova, reprezentanții ASCOR împreună cu reprezentanții fiecărei instituții au organizat distribuirea și amplasarea icoanelor în peste 25 de licee, printre care amintim Liceul Teoretic ‘Gheorghe Asachi’, Liceul ‘Gaudeamus’ și ‘Minerva’ din Chișinău, Liceul Teoretic ‘Mihail Eminescu’ din Fălești și Leova. S-au bucurat de acest dar și două universități – Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea de Stat din Bălți ‘Alecu Russo’ -, precum și alte instituții publice, dintre care amintim: Spitalul ‘Centrul Mamei și al Copilului’, Școala internat cu profil sportiv din sectorul Botanica – Chișinău, Orfelinatul din satul Tocuz, Centrul social ‘Neovita’.

Deschiderea campaniei a avut loc în cadrul Liceului Academiei de Științe a Moldovei, la data de 6 mai 2011, unde cu ocazia prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, președintele ASCOR a înmânat oficial conducerii liceului 15 icoane spre a fi instalate în fiecare sală de clasă.

‘Când am acceptat această donație, nu știam ce muncă ne așteaptă, însă ne-am pus toți nădejdea în bunul Dumnezeu, cu convingerea că vom reuși. Vreau să menționez că transportarea icoanelor a fost posibilă datorită unor oameni de o mare valoare sufletească din Brașov și București, care ne-au sprijinit în spirit voievodal. În Basarabia este un teren enorm de misiune, dar trebuie punctat cu ceva. Chiar și terenul de fotbal are marcaje, la fel și terenul misionar trebuie punctat cu troițe, icoane, biserici și noi am început această lucrare în măsura puterilor noastre. Știu că Dumnezeu are un plan cu fiecare dintre noi și sunt convins că aceste icoane vor schimba suflete, vor face misiune tacită acolo de unde au lipsit până acum. Țin să mulțumesc cordial Patriarhiei Române pentru interesul de care a dat dovadă, ascorenilor care au făcut o muncă de apostolate și tuturor persoanelor care au sprijinit desfășurarea campaniei. Sper să ne ajute bunul Dumnezeu ca într-o bună zi să aducem icoane și în cealaltă jumătate din liceele din Chișinău’, a declarat Iulian Rusanovschi Iulian, președinte ASCOR Chișinău.

Comentarii Facebook


Știri recente