Ziua Unirii Principatelor Române sărbătorită la Seminarul Teologic din Giurgiu

În ziua de 24 ianuarie 2015, se împlinesc 156 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească.

Evenimentul de mare însemnătate în istoria ţării, care a deschis calea modernizării statului şi a societăţii româneşti, a fost evocat astăzi, 23 ianuarie 2015, la Seminarul Teologic „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu. În cadrul evenimentului, la care a participat şi Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, elevii şcolii teologice din Giurgiu au susţinut comunicările: Cuza Vodă, omul; Mica Unire – Un pas important spre Marea Unire şi Alexandru Ioan Cuza – primul Domnitor al Principatelor Unite. Totodată, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt în care a evidenţiat rolul determinant pe care l-au avut Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitul Nifon Rusăilă al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu, Mitropolitul Moldovei, în făurirea Unirii Principatelor Române. De asemenea, ierarhul a subliniat şi contribuţia semnificativă pe care Biserica Ortodoxă a avut-o în înfăptuirea acestui act important în istoria poporului român.

În continuare membrii trupei de teatru ,,Ex Toto Corde” a Centrului Cultural ,,Ion Vinea” au interpretat piesa Moş Ion Roată şi Unirea, scrisă în anul 1880 de Ion Creangă. În acelaşi timp, au fost recitate poezii, iar Corul „Melos Byzantin” al Seminarului Teologic din Giurgiu, condus de părintele prof. Arhid. Sebastian George Grigorescu, a intonat cântece patriotice închinate Zilei Unirii.

Momentul Unirii Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea şi reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.

Comentarii Facebook


Știri recente