Ziua României: 1 Decembrie de la nord la sud și un pic mai mult

Am dat o fugă virtuală pe la românii din țară, dar și pe la cei din afara granițelor, pentru a vedea cum și-au serbat Ziua Națională, în pofida contextului aparte în care ne aflăm din cauza pandemiei.

Evenimentele de la București și Alba Iulia au fost, ca de obicei foarte mediatizate. Am căutat și alte manifestări care merită să fie cunoscute:

Cernăuți

Deși limitați din cauza pandemiei, românii din Cernăuți s-au adunat ca în fiecare an la bustul poetului Mihai Eminescu din oraș, informează BucPress.

Evenimentul restrâns a fost organizat din inițiativa consulului general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, și a Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu”.

Tot de 1 Decembrie, Consulul Irina Stănculescu s-a deplasat la Orfelinatul din Molnița al Mănăstirii Bănceni pentru a oferi daruri celor 400 de copii care sunt crescuți și educați acolo.

Dorohoi

Seminariștii dorohoieni au marcat Ziua Națională printr-un omagiu adus atât eroilor cât și fostului lor director și profesor de muzică, Pr. Constantin Muha. Preotul plecat la cele veșnice în 15 octombrie, la vârsta de 52 de ani, din cauza infectării cu Covid-19.

Intitulat „In memoriam Părintelui Profesor Iconom Stavrofor Constantin Muha”, proiectul online constă într-un material video, care cuprinde o suită muzicală cu specific patriotic în interpretarea elevilor seminarului dorohoian.

Suceava

La ceremonia restrânsă din Suceava a participat PS Damaschin Dorneanul care a oficiat o slujbă de Te Deum în „Piața Steagurilor” centrul municipiului.

Ierarhul a amintit că una dintre rugăciunile stăruitoare ale Mântuitorului Iisus Hristos către Dumnezeu Tatăl a fost aceea ca „toți să fie una!” (Ioan 17, 21). „Una să fim când țara și vremurile dificile o cer”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Baia Mare

La Catedrala din Baia Mare, tinerii îmbrăcați în port tradițional au fost în centrul atenției de Ziua Națională. Membrii ASCOR și ATOCEM, împreună cu soborul slujitor, au interpretat două cântări patriotice și o colindă la finalul slujbei de Te Deum oficiate de PS Iustin.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Bălți

La Bălți, după slujba de Te Deum, lângă bustul Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare a fost desfășurat un tricolor imens, iar toți cei prezenți s-au prins în „Hora Unirii”. Episcopul Antonie de Bălți a premiat elevii și studenții care au participat la un concurs de eseuri.

Vezi un rezumat video al evenimentelor, realizat de Episcopia de Bălți.

Chișinău

La paraclisul Mitropoliei Basarabiei din Chișinău a fost oficiată o slujbă de Te Deum la care a participat Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova.

Pe străzile orașului Chișinău, oamenii au mărșăluit cu un tricolor de 102 metri pentru a marca împlinirea a 102 ani de la Marea Unire și a-și exprima dorința de unitate cu poporul român.

Iași

Ceremoniile de la Iași au fost foarte restrânse. Autoritățile locale au organizat un eveniment de circa 20 de minute cu un număr limitat de invitați, pentru a nu favoriza o supraaglomerare a zonei centrale a Iaşului. Mai multe manifestări artistice au avut loc online.

La Catedrala Mitropolitană, după Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de Te Deum pentru eroii neamului românesc.

Cluj-Napoca

După slujba de Te Deum oficiată în Catedrala din Cluj, Mitropolitul Andrei a participat la parada militară restrânsă care a avut loc în Piața „Mihai Viteazul”.

La eveniment a fost prezent un detașament de onoare, cu efective reduse, fără tehnică, din structurile Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, precum și fanfara militară.

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Sibiu

Sibiul s-a aflat în carantină de Ziua Națională. La slujba de Te Deum și la celelalte manifestări de 1 Decembrie sibienii au putut lua parte doar prin transmisiunile de la TV sau din social media.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Roman

„Contextul medico-social actual, frământările politice, instabilitatea economică sau migrația forței de muncă, nu trebuie să ne determine să fim mai puțin români sau să îngenuncheze crezul nostru sfânt într-un popor iubit de Dumnezeu”, a fost îndemnul Arhiepiscopului Ioachim adresat în Catedrala din Roman după slujba de Te Deum de 1 Decembrie.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Vaslui

De la ceremonia de Ziua Națională din Vaslui rămânem cu o imagine emoționantă care nu are nevoie de alte descrieri:

Foto credit: Episcopia Hușilor

Cahul

Episcopia Basarabiei de Sud a organizat la noul ei sediu un program artistic dedicat Zilei Naționale a României. Concertul a fost susținut de Corul de copii al Episcopiei Basarabiei de Sud și corul de clerici al Protopopiatului Cahul.

Timișoara

Ziua Națională l-a găsit pe Mitropolitul Banatului în pline acțiuni filantropice la spitalele din Timișoara. Mitropolitul Ioan s-a îngrijit să ajungă la Spitalul Militar lenjerie de unică folosință confecționată de monahiile de la Centrul eparhial din 500 m de material și la alte spitale din județ șase tone de alimente și două tone și jumătate de produse lactate.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Caransebeș

La Caransebeș, după slujba din catedrala episcopală, PS Lucian a depus o coroană de flori la statuia episcopului Elie Miron Cristea (viitorul patriarh) – unul dintre făuritorii Marii Uniri.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Buzău

Manifestările de Ziua Națională la Buzău au avut și o latură ecologică. Parcul Crâng a fost împădurit cu 775 de puieți de stejar care au primit numele a 775 de soldați buzoieni căzuți în Primul Război Mondial. Arhiepiscopul Ciprian a plantat unul dintre stejari:

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Curtea de Argeș

La slujba de 1 Decembrie, Arhiepiscopul Calinic i-a pomenit pe Regele Ferdinand şi Regina Maria, cei în timpul cărora s-a realizat Actul Unirii din anul 1918, dar și ostașii români, care și-au pierdut viața în cele două Războaie Mondiale, luptând pentru libertatea și demnitatea poporului român.

Într-un cadru restrâns, lipsit de vechea paradă militară, credincioșii argeșeni au avut ocazia să urmărească o scurtă prezentare a costumelor și armelor folosite de soldații români în primul război mondial.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Craiova

Seminariștii craioveni s-au remarcat printr-o serbare organizată online de 1 Decembrie. De Ziua Națională s-au unit prin intermediu tehnologiei în cântări patriotice, poezii și discuții despre Marea Unire.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Drobeta-Turnu-Severin

Și la Catedrala din Drobeta-Turnu-Severin a avut loc o slujbă de Te Deum. La finalul slujbei, Episcopul Nicodim a acordat artistei Angelica Stoican cea mai mare distincție a Episcopiei Severinului și Strehaiei: Crucea Mehedințeană.

Foto credit: Episcopia Severinului și Strehaiei.

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente