Ziua Naţională la Alba Iulia. IPS Irineu: Pentru păstrarea darului sfânt al libertăţii avem nevoie de de iubire jertfelnică pentru glia strămoşească  

IPS Irineu

Cu prilejul Zilei Naționale a României, 1 decembrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala ,,Reîntregirii” din Cetatea Marii Uniri, informează Pr. Oliviu Botoi, Consilier cultural al Eparhiei.

Începând cu ora 12:00, în prezența autorităților centrale și locale și a marii mulțimi de credincioși, Arhipăstorul nostru a oficiat slujba de Te-Deum, mulțumind lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale revărsate asupra poporului român, a precizat pr. Oliviu.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat importanţa acestui moment pentru poporul român.

Ziua Naţională a României ne aminteşte de acel moment istoric şi providenţial în care „cea mai frumoasă şi mai scumpă perlă – perla Transilvaniei – a fost aşezată în coroana României Mari”, cum se exprima oarecând un mare ierarh ortodox. Astăzi prăznuim ziua bucuriei româneşti, ziua învierii neamului la o viaţă liberă, dar şi un început al înălţării lui spre cerul aspiraţiilor şi destinelor sale istorice. Pentru prosperitatea noastră materială şi spirituală, pentru păstrarea darului sfânt al libertăţii şi pentru întărirea unităţii noastre sufleteşti, avem nevoie de credinţă puternică în Dumnezeu şi de iubire jertfelnică pentru glia strămoşească.

Totodată, ierarhul a subliniat datoria noastră de a ne aduce aminte cu recunoştinţă de făuritorii unirii.

Astăzi, neamul întreg, însufleţit de un puternic sentiment patriotic, se află în sărbătoare. Alături de noi, nevăzut, stau toţi aceia care au trăit pe aceste pământ străbun, de unde s-au mutat pe tărâmul veşniciei cu dorul realizării Marii Uniri. Datoria noastră este să ne amintim de ei cu respect şi recunoştinţă. Valorificând moştenirea sacră pe care ne-au lăsat-o, noi sporim nobleţea unui popor încreştinat de către Sfântul Apostol Andrei şi ocrotit neîntrerupt de o Biserică apostolică, „Mama spirituală a neamului românesc”, cum o numea poetul nostru Mihai Eminescu.

După cuvântul ierarhului a avut loc tradiționala paradă militară. Dispozitivul de defilare a fost format din reprezentanți ai Poliției, Jandarmeriei, Pompierilor, Armatei, Serviciului Român de Informații și Poliției locale.

Comentarii Facebook


Știri recente