Ziua mondială pentru asistență umanitară

Ziua mondială pentru asistență umanitară sau Ziua mondială umanitară este marcată în data de 19 august începând cu anul 2009. Această zi a fost stabilită de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008.

În această zi este adus un omagiu tuturor persoanelor afectate de crizele umanitare și celor care și-au pierdut viața desfășurând servicii umanitare. Este o zi dedicată spiritului care inspiră munca umanitară din întreaga lume.

Biserica a fost mereu alături de cei încercați, a sprijinit și a purtat campanii umanitare, urmând învățăturii dumnezeiești a Mântuitorului: Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul. (Ioan 13:34).

Ziua mondială pentru asistenţă umanitară se desfăşoară sub sloganul ”#NotATarget” cu referire la victimele nevinovate ale conflictelor armate, potrivit un.org.

Prin această celebrare continuăm să atragem atenţia asupra milioanelor de civili afectaţi de conflicte armate în fiecare zi. Oameni în localităţi şi oraşe se zbat să găsească mâncare, apă şi un adăpost sigur în care să doarmă, în timp ce conflictele armate alungă milioane din casele lor.

Copiii sunt recrutaţi şi folosiţi în conflicte, iar şcolile lor sunt distruse. În timp ce asistenţii umanitari oferă ajutor ei devin ţinte, sunt trataţi precum ameninţări şi împiedicaţi să aducă ajutor şi îngrijire celor care au nevoie disperată.

Asistenții umanitari se străduiesc să salveze și să ofere sprijin pentru reabilitarea pe termen lung a comunităților afectate de dezastre naturale, sau de războaie, indiferent unde se află în lume și fără discriminare. Ajutorul umanitar se bazează pe o serie de principii fundamentale, inclusiv umanitate, imparțialitate, neutralitate și independență.

Răspunsul la situații de urgență este doar un aspect al activității umanitare. Asistenții umanitari sprijină, de asemenea, comunitățile pentru a-și reface viața după dezastre. Noi provocări dificile apar în fiecare an, fiind necesară o finanțare mai flexibilă și o adaptare a acțiunilor umanitare la situațiile concrete.

Foto credit: Facebook / International Committee of the Red Cross

Comentarii Facebook


Știri recente