Ziua Internaţională a Pământului, la Parohia Stânca-Roznovanu

În data de 22 aprilie 2015, de Ziua Internaţională a Pământului, studenţii de la Colegiul „Sfântul Nicolae“ – Comisia misionară, în colaborare cu Asociaţia MIRA, au desfăşurat o activitate ecologică la Parohia Stânca-Roznovanu. Prin pronia divină, această sărbătoare a Pământului este serbată într-o zi cum nu se poate mai potrivită, în ajunul prăznuirii Sf. Mare Mucenic Gheorghe, nume care etimologic înseamnă „agricultor, lucrător al pământului“, informează Ziarul Lumina, Ediţia de Moldova.

Activitatea a constat în achiziţionarea şi plantarea a 25 de pomi fructiferi în curtea noii biserici a parohiei. Plantarea a debutat cu împărţirea tuturor celor prezenţi în 10 echipe, coordonate de câte un student, din care făceau parte studenţi şi copii ai parohiei. Fiecare echipă şi-a însuşit un număr de pomi direct proporţional cu numărul membrilor acesteia.

După plantarea propriu-zisă, echipele au primit plăcuţe de lemn pe care s-au înscris toţi membrii, plăcuţe ce au fost aşezate la baza pomilor, pentru ca cei ce i-au plantat să îi poată recunoaşte şi să îi îngrijească în continuare.

„Ziua de astăzi va rămâne în sufletele copiilor din Parohia Stânca-Roznovanu, fiindcă i-a învăţat ce înseamnă grija faţă de natură, faţă de mediul înconjurător. Nu a însemnat doar plantarea unor pomi; ocrotirea naturii reprezintă de fapt modul în care ne raportăm la creaţia lui Dumnezeu , astfel încât aceasta ne răsplăteşte cu tot ceea ce avem nevoie în mod fizic să supravieţuim. Prin plantarea pomilor, prin grija faţă de mediul înconjurător, împlinim şi o parte din porunca lăsată de Dumnezeu omului «Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi!». Implicarea tinerilor, fie că sunt teologi sau nu, în activităţile cu micii enoriaşi ai parohiei, le-a oferit acestora un exemplu despre modul în care trebuie să se comporte faţă de semenii lor, fie că sunt mai în vârsta sau chiar mai mici decât ei. Generaţiile viitoare au nevoie de modele care să îi îndrume spre dragostea faţă de apropele şi susţinere reciprocă. În ceea ce mă priveşte, deşi am ceva timp de când facem activităţi catehetice în parohie alături de doamna preoteasă, entuziasmul şi devotamentul tinerilor de la Colegiul «Sf. Nicolae» ne încurajează să continuăm misiunea pe care o avem şi să ne implicăm şi în alte proiecte“, a declarat pr. Adrian Miron, parohul de la Stânca.

Cu privire la experienţa trăită în cadrul acestui proiect, tânărul Cătălin Dumitru Rotaru, student în anul I la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, ne-a mărturisit următoarele: „Zâmbetele pline de mulţumire şi grija cu care copiii Parohiei Stânca tratau fiecare din pomii plantaţi astăzi constituie cel mai bun feedback pe care, ca membru al echipei de organizare a activităţii, îl puteam primi. Copiii ne-au întâmpinat ca de fiecare dată cu mult entuziasm, chiar dacă vremea nu părea să fie la fel de binevoitoare. Faptul că fiecare copil a primit de bunăvoie să aibă grijă de câte un pom, este un pas important pentru responsabilizarea lor ca viitori oameni de bază ai societăţii. Ne place să credem că am reuşit astăzi să plantăm pomi în pământ, dar şi puţin spirit civic în sufletele copiilor“.

„Nu am putut să nu observ sclipirea din ochii copiilor din Stânca când au început operaţiunea de plantare – să ducă lopeţile şi hârleţele, să umple sticlele cu apă, să măsoare dacă adâncimea gropilor săpate e suficientă. Am sesizat, de asemenea, că aceşti copii au apreciat prezenţa în mijlocul lor a membrilor colegiului, care au interacţionat cu ei, s-au jucat şi au muncit împreună. Ziua a fost plină de energie, iubire şi bucurie! Nu mă puteam opri să zâmbesc, chiar şi la câteva ore de la eveniment. Când plantarea copacilor s-a finalizat, m-am trezit în mijlocul unei îmbrăţişari de grup; 50 de copii m-au îmbrăţişat şi pot spune că acest moment a fost unul dintre cele mai frumoase moduri în care am primit un «Mulţumesc!». Abia aştept să-i întâlnesc pe copiii din Stânca din nou“, ne-a spus şi Maria Kozhinova, coordonatorul Proiectului Greenopolis din cadrul Colegiului „Sf. Nicolae“.

La finalul activităţii, cei prezenţi au fost răsplătiţi cu dulciuri şi jocuri, iar startul pentru jocuri a fost dat de însuşi glasul clopotului.

Comentarii Facebook


Știri recente