Ziua Bucovinei | Manifestări dedicate centenarului Marii Uniri, în Suceava

Ziua Bucovinei, celebrată anual în 28 noiembrie, este marcată în mod deosebit în Suceava prin manifestări dedicate centenarului Marii Uniri.

Legea 250/2015 privind declararea zilei de 28 noiembrie Ziua Bucovinei a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în 28 octombrie 2015 și publicată în Monitorul Oficial două zile mai târziu.

Evenimentele dedicate Zilei Bucovinei au început marţi, de la ora 09:30, cu depunerea unor jerbe şi coroane de flori la Monumentul Unirii din municipiul Suceava şi marchează practic începutul Anului Centenar.

De asemenea, Ziua Bucovinei va fi celebrată şi printr-o serie de evenimente culturale, lansări de cărţi şi recitaluri.


După aproape un secol şi jumătate de ocupaţie străină, Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a ţării din care fusese ruptă în 1775.

Ducatul Bucovinei a fost parte a Imperiului Austriac între 1774/5 – 1918. După dezmembrarea imperiului în state naționale, Consiliul Național al Bucovinei (C.N.B.), întrunit în 28 noiembrie 1918, a hotărât în majoritate Unirea cu România.

După aproape un secol şi jumătate de ocupaţie străină, Bucovina redevenea, în 28 noiembrie 1918, parte integrantă a ţării din care fusese ruptă în 1775. Indiferent de contextul politic, spiritul şi identitatea românească au dăinuit pe întreg ţinutul bucovinean.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Nominalizări în cadrul Galei Naționale de Excelență în Asistență Socială pentru Radio și TV Trinitas

Realizatorii Irina Chiriac, de la Radio Trinitas și Raluca Mihalache, de la Trinitas TV, sunt nominalizați la Premiul pentru jurnalism, în cadrul Galei Naționale de Excelență în Asistență Socială, ediția 2018. Irina Chiriac este realizatoarea emisiunii Reportajele Radio Trinitas, care promovează necunoscuții de…