Ziua Armatei române sărbătorită la Carei

Sâmbătă, 25 octombrie 2014, de Ziua Armatei Române, au fost organizate manifestări speciale la Carei, județul Satu Mare, cu prilejul împlinirii în acest an a 70 de ani de la eliberarea întregului teritoriu al României de sub ocupația horthystă, la 25 octombrie 1944 fiind eliberate ultimele localități românești, Carei și Satu Mare. Evenimentele s-au desfășurat în prezența președintelui Traian Băsescu, a prim-ministrului Victor Ponta și a numeroase oficialități centrale si locale.

Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

„Ministerul Apărării Naționale prin Divizia IV Infanterie Gemina au organizat o ceremonie religioasă și militară la care au avut ca invitați cetățeni ai zonei Carei- Satu Mare, oficialități centrale și locale. Între aspectele inedite ale ceremoniei din această zi, a fost și expoziţia statică, în care s-au prezentat elemente de tehnică, echipament şi armament din înzestrare iar o grupă de militari profesionişti a executat un exerciţiu de mânuire a armamentului”, a declarat pentru Radio Renașterea, maiorul Dan Crișan, de la Divizia IV Infanterie Gemina din Cluj-Napoca.

Tot sâmbăta aceasta, la Carei a ajuns și Ștafeta Veteranilor. Un grup de tineri militari, pornit duminica trecută din București, a purtat drapele tricolore pe un traseu de aproximativ 800 km, până la Carei. Acestea au fost înmânate unor veterani, reprezentând cele două generații de veterani în viață ai Armatei Române, potrivit TRINITAS TV.

A urmat ceremonia depunerii de coroane și jerbe de flori, evenimentul încheindu-se cu parada militară. Mai multe avioane de luptă și elicoptere au survolat zona, în aplauzele publicului.

Comentarii Facebook


Știri recente