Zi de sărbătoare în Parohia Ramna, Protopopiatul Reşiţa. PS Lucian a oficiat Sfânta Liturghie

În Duminica a X-a după Rusalii, 28 august 2016, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Ramna, Protopopiatul Reşiţa. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat lucrările executate la exteriorul bisericii parohiale cu hramul Învierea Domnului, după care a săvârşit Sfânta Liturghie, ne-a precizat Darius Herea.

În cadrul slujbei, părintele paroh Adrian Moteca a fost hirotesit sachelar iar cei ce s-au implicat în procesul renovareb şi înfrumuseţare a bisericii parohiale au primit din partea chiriarhului acte de cinstire. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic Ethos al Episcopie Caransebeşului.

Chiar dacă am rămas cu o singură biserică ortodoxă aici, la Ramna, pentru că cealaltă a fost retrocedată bisericii greco-catolice, dumneavoastră nu ați deznădăjduit, ci v-ați mobilizat și v-ați întărit în credința cea adevărată, în credința moșilor și strămoșilor noștri, atașându-vă și mai mult de această biserică, de acest locaș de închinare, în care dumneavoastră și înaintașii dumneavoastră v-ați botezat, v-ați cununat și tot de aici înaintașii dumneavoastră au plecat pe ultimul drum spre cimitir, care, de asemenea, este îngrijit și de care dumneavoastră v-ați ocupat foarte mult. La intrare în sat am văzut și o troiță în jurul căreia ați așezat flori și iarba este cosită nu demult. Prin urmare, toată comunitatea și toate lucrurile sacre din această parohie au fost primenite pentru ziua de astăzi, în primul rând Sfânta Biserică, apoi curtea bisericii, cimitirul, dar și troițele care binecuvintează această comunitate pravoslavnică, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian în cuvântul său.

Localitatea Ramna este atestată documentar în 1364 și a avut o biserică de lemn ridicată în 1725 cu hramul Învierea Domnului. Biserica actuală cu același hram a fost constuită în 1770 în stil baroc.

Comentarii Facebook


Știri recente