Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului vin în sprijinul victimelor violenţei domestice

În urma solicitării DGASPC Sector 5 București, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au venit în ajutorul unei mame a doi copii, care a fost agresată de soțul ei.

Potrivit coordonatorului grupului de voluntari, Dan Prună, au fost mobilizate resurse materiale și umane pentru a diminua cât mai mult posibil efectele traumatismelor fizice și psihice ale victimei.

„Ceea ce mi-a atras atenția în acest caz particular a fost faptul că mama este disponibilă să-l ierte pe soțul agresor. De aici reiese o mare nesiguranță a femeii abuzate care, în lipsă de alternative și încredere în forțele proprii, alege să mențină climatul familial neprielnic pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și a celorlalți”, a declarat vineri Dan Prună.

Voluntarii Paraclisului CMN oferind ajutoare pentru victimele violenței domestice.

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului le-au oferit celor doi copii, aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului – Sector 5, scutece de unică folosință, un premergător și haine. De asemenea, voluntarii au mai donat DGASPC Sector 5 peste o sută de perechi de pijamale de diverse măsuri pentru ceilalţi copii pe care instituţia îi are în grijă.

„Aceste femei au nevoie de inocularea speranței, de sprijinul comunității locale și de creșterea încrederii în ceilalți”, a atras atenția Raluca Simion, doctor în psihologie.

„Ca psiholog, consider că este important să fim alături de astfel de cazuri, atât spiritual, cât și emoțional. Desigur, una dintre cele mai eficiente modalități prin care putem scoate din căminul abuziv mama și copilul este suportul material”.

„De multe ori, membrii familiei acceptă abuzurile tocmai din cauza acestor lipsuri. Din rușine sau din frică, de multe ori, fenomenul violenței domestice este ascuns sau minimalizat de membrii familiei. Secretizarea este unul dintre principalii factori care contribuie la agravarea agresivităților asupra victimelor, uneori putând să se ajungă chiar la deces. De asemenea, pentru copii un astfel de trai reprezintă o traumă care îi va urmări toată viața”, a adăugat psihologul Raluca Simion.

În România, situaţia victimelor violenţei în familie se acutizează de la an la an, 1 din 4 femei fiind agresată fizic sau sexual de partenerul de viaţă cel puţin o dată în viaţă. Mai grav este faptul că 75% dintre aceste cazuri rămân neraportate şi, chiar în cazul celor raportate, situaţia sfârşeşte tragic. Acest lucru se datorează şi faptului că legislaţia referitoare la această problemă este insuficientă în România, iar sancţionarea faptelor de violenţă domestică şi violenţă sexuală rămâne la un nivel extrem de redus în ţara noastră.

Centrul social Justinian Marina din București. Foto: ZL

În Patriarhia Română există mai multe centre și așezăminte sociale care oferă servicii de consiliere și asistență religioasă, psihologică și materială persoanelor în dificultate. Unul dintre centrele sociale din capitală ale Bisericii poartă numele Patriarhului Justinian Marina și oferă încă din 1999 găzduire în regim de urgență pentru victimele violenței în familie, precum și servicii de tip after-school și consiliere pentru 40 de copii proveniți din familii vulnerabile.

Grupul de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este recunoscut pentru implicarea sa în activitățile caritabile. Trei proiecte sociale de importanță majoră ale Bisericii Ortodoxe Române se materializează prin implicarea voluntarilor: programul „Donează sânge, salvează o viață” concretizat în aproximativ 10 tone de sânge donat, programele „Sănătate pentru sate” și „Prevenție și educație pentru sănătate”, care au ca obiectiv consilierea și asistarea persoanelor din mediul rural.

Acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de voluntari sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Comentarii Facebook


Știri recente