Volum despre Istoria Bisericilor Ortodoxe in secolul XX, lansat la Sibiu

Librăria Humanitas din centrul istoric al Sibiului a găzduit joi seara un eveniment cultural de excepție. Christine Chaillot, o renumită scriitoare ortodoxă din Elveția și-a lansat, la Sibiu, ultima sa carte „Biserica Ortodoxă din Europa de Est în secolul XX”. Tradusă în limba română de Liliana Donose Samuelsson, lucrarea coordonată de Christine Chaillot, s-a bucurat de o atenție deosebită în mediul academic și cultural european, fiind tradusă în mai multe limbi.

Lansarea la Sibiu a traducerii românești apărute la Editura Humanitas s-a bucurat de prezența pr. acad. prof. univ. dr. Mircea Păcurariu și a pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din cetatea transilvană. În debutul evenimentului, pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu a prezentat-o publicului pe Christine Chaillot, după care a vorbit despre lucrarea lansată.

„Această carte prezintă istoria mai multor Biserici naționale în secolul al XX-lea, prezentate în ordine alfabetică. Sunt prezentate Biserica Patriarhiei Ecumenice, Biserica Greciei, Biserica Bulgară, Biserica Albaniei, Biserica Română, Biserica din Republica Moldova și alte Biserici Ortodoxe”, a spus părintele Păcurariu potrivit mitropolia-ardealului.ro.

A urmat intervenția părintelui Nicolae Chifăr, profesor de Istorie Bisericească Universală la Sibiu, în care a subliniat noutatea adusă de lucrarea Christinei Chaillot, atât în abordarea subiectelor, cât și în acrivia dovedită de colaboratori în studiile adunate. Părintele Chifăr a amintit și alte două lucrări apărute în Europa Occidentală despre Bisericile Ortodoxe, dar care, spre deosebire de lucrarea coordonată de Christine Chaillot, prezintă doar anumite aspecte din viața Bisericilor Ortodoxe naționale.

„Cartea pe care ați pus-o în circulație este utilă și densă pentru cei care doresc să afle istoria Ortodoxiei și problemele specifice fiecărei Biserici naționale în parte”, a menționat părintele Chifăr.

„Ținta noastră este panortodoxia”

Christine Chaillot a mulțumit celor doi profesori de la Sibiu pentru elogiile aduse lucrării, dar și librăriei Humanitas pentru găzduire. Apoi, scriitoarea a amintit și alte lucrări pe care le-a scris, sau le-a coordonat, toate puse sub egida panortodoxiei și a dialogului între Biserici. Autoarea a vorbit pe larg despre lucrarea lansată la Sibiu, prin care nu a dorit să prezinte exhaustiv situația Bisericilor Ortodoxe naționale în secolul trecut, ci să deschidă cititorului dorința de a afla mai multe despre popoarele ortodoxe din Europa de Est.

„Cartea este o introducere în problematică și sunt conștientă de limitele informațiilor oferite în această lucrare. Eforturile au fost depuse de autori ortodocși, competenți în Istoria Bisericească. Cine citește cartea observă că sunt multe studii elaborate de profesori renumiți, în special din Biserica Rusă, care au avut acces la arhivele din Rusia. Am cerut autorilor să nu fie polemici, pentru că ținta noastră este panortodoxia. Nu toate arhivele au fost disponibile și de aceea trebuie să completăm opera, poate cu o carte pentru fiecare țară. Trebuie să avem în vedere nu doar arhivele disponibile, ci și alte lucrări și chiar mărturii ale persoanelor care au fost implicate în istoria Bisericilor Ortodoxe din secolul trecut”, a subliniat Christine Chaillot.

Comentarii Facebook


Știri recente