Vizite pastorale în Eparhia Caransebeșului în Anul Omagial al Misiunii

În contextul declarării anului 2015 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi”, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat mai multe vizite pastorale la parohiile din cuprinsul Eparhiei Caransebeșului, după cum ne-a transmis Darius Herea. Acestea au debutat, duminică, 4 ianuarie, cu vizitarea parohiilor Zervești, Turnu Ruieni și Borlova din Protopopiatul Caransebeș. În Parohia Borlova chiriarhul a rostit un cuvânt de învățătură, îndemnându-i pe credincioși să participe activ la misiunea Bisericii alături de părintele paroh Virgil Voinea, ca împreună să contribuie la intensificarea vieții duhovnicești din această parohie. Totodată a indicat pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul ca model de misionar și propovăduitor al cuvântului Evangheliei. La final ierarhul i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți și a purtat discuții cu membrii Consiliului și Comitetului Parohial. Pe Valea Sebeşului în urmă cu treizeci de ani s-au iniţiat aşa numitele seri duhovniceşti, seri de catehizare, tocmai pentru a veni în ajutorul credincioşilor ortodocşi care doreau să-şi păstreze dreapta credinţă în faţa prozelitismului altor confesiuni.

Localitatea Borlova este așezată pe Valea Sebeșului, la poalele Muntelui Mic și este atestată în anul 1519. Biserica parohială a fost construită între anii 1875-1885. Satul a mai avut înainte trei biserici, cea actuală fiind a patra.

Duminică, 11 ianuarie, Întâistătorul eparhiei a fost prezent în mijlocul credincioșilor de pe Valea Timișului, vizitând parohiile Feneș și Rusca Teregova. În Parohia Rusca Teregova ierarhul a apreciat numărul mare de credincioși prezenți la Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit Evanghelia duminicii. La final ierarhului i-au fost prezentate stadiul lucrărilor de renovare și înfrumusețare executate la biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și de asemenea a purtat discuții cu credincioșii prezenți.

În Duminica a 29-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a poposit duhovnicește în Parohia Secășeni și în Filia Calina din Protopopiatul Reșița. Chiriarhul a vizitat ambele biserici monument istoric, cea din Secășeni cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” ridicată în anul 1664 și cea din Calina cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” ridicată în anul 1780. Aici chiriarhul a subliniat importanța conservării și punerii în valoarea a obiectelor cu valoare istorică prin organizarea unui muzeu parohial. Totodată i-a îndemnat pe credincioși să rămână statornici în credința strămoșească. Vizita arhierească a avut ca scop intensificarea misiunii pastorale în cele două sate depopulate de pe Valea Carașului.

Biserica de lemn din Calina este declarată monument istoric şi este un locaş bisericesc reprezentativ pentru Episcopia Caransebeşului. Locașul a fost construit în jurul anului 1780 și are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Aceasta a fost construită iniţial la Ciudanoviţa de acolo a fost dusă la Greoni, pentru ca, în 1780, să ajungă la Calina. Chivotul datează din 1892 fiind pictat de către Nicolae Haşcă şi donat de familia Tudor Drugărin, iar icoanele de pe iconostas au fost pictate de către Mihai Mustaţă, pictor profesionist, născut chiar la Calina. În biserica din Calina se păstrează câteva icoane pictate pe lemn din secolul al XVIII-lea și stema domească din vremea Sfântului Voievod martir Constantin Brâncoveanu gravată pe tronul arhieresc. Sistemul folosit pentru edificarea bisericii este întâlnit şi la alte biserici bănăţene și este cunoscut sub numele de „sistemul în paiantă”, sau în grai popular „sistemul în căţei”.În Banatul Montan se găsesc doar două biserici din lemn, monument istoric, care vorbesc despre autenticitatea şi particularitatea ortodoxiei din Banat. Aceste edificii sunt înscrise în lista bisericilor monument istoric, aparţinând patrimoniului naţional.

În ultima duminică din prima lună a anului calendaristic, Preasfințitul Lucian s-a aflat în comunitățile parohiale din Cornea și Valea Bolvașnița din Protopopiatul Băile-Herculane. Ziua a debutat cu vizitarea parohiei Cornea unde chiriarhul a luat act de stadiul lucrărilor de renovare începute la biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” și a îndemnat pe credincioși să fie alături de părintele paroh Iosif Iocșa în eforturile de înfrumusețare a locașului de cult. În continuare ierarhul a poposit în Parohia Valea Bolvașnița unde a rostit un bogat cuvânt de învățătură, în care a tâlcuit pericopa evanghelică de la Luca XIX, 1-10. De asemenea l-a felicitat pe părintele paroh Solomon Sârbu pentru frumoasa și dinamica activitate pastoral-misionară desfășurată în parohie, deși activează ca preot paroh de aproape doi ani. La final părintele episcop a vizitat noua casă parohială achiziționată recent din contribuția credincioșilor și s-a arătat mulțumit de stadiul lucrărilor.

Vizitele pastorale desfășurate la nivelul eparhiei au ca scop dinamizarea vieții parohiale prin întărirea sentimentului de apartenență a credincioșilor la comunitatea eclezială și a chemării lor la misiune precum și implicarea preotului în slujirea iubitoare a semenilor. Totodată s-a dorit cunoașterea realităților și a problemelor cu care se confruntă preoții parohi în comunitățile pe care le deservesc. De asemenea s-a încercat apropierea și stimularea implicării dinamice a credincioșilor în viața parohiei și dezvoltarea laturei social-filantropice la nivel parohial. În Episcopia Caransebeșului vizitele pastorale vor continua de-a lungul anului, iar chiriarhul va fi prezent în toate cele 19 centre pastoral-misionare din Episcopia Caransebeșului, împlinind astfel inițiativa Sfântului Sinod care a proclamat anul 2015 ca „An omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi”.

Comentarii Facebook


Știri recente