Vizite la așezăminte religioase ale Capitalei

Reprezentanții Patriarhiei Antiohiei prezenți în România au vizitat lunea aceasta, 1 decembrie 2014, mai multe obiective religioase importante din Capitală. Delegația a fost condusă de Înaltpreasfințul Părinte Sava, Mitropolit de Hauran, și a fost însoțită de Înaltpreasfințul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal.

Mănăstirea Radu Vodă

Pentru început a fost vizitată Mănăstirea „Radu Vodă” unde delegații s-au închinat la moaștele Sfântului Ierarh Nectarie.

„Acest loc în care ne găsim este încărcat de istorie și de fapte frumoase atât pentru Biserica noastră Ortodoxă din România cât și pentru celelalte Biserici Ortodoxe surori. Mănăstirea noastră a fost zidită la jumătatea secolului al XVI-lea ca mitropolie, dar și ca reședință domnească. De asemenea, aici, pe lângă faptul că locuia domnitorul, din când în când mănăstirea era destinată a fi locuința delegațiilor străine atunci când vizitau Țara Românească”, a mărturisit Arhim. Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii ”Radu Vodă”.

Înaltpreasfințul Părinte Sava, Mitropolit de Hauran, le-a transmis obștii și credincioșilor binecuvântarea Preafericitului Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient.

„Această vizită efectuată în Biserica Ortodoxă Română este o binecuvântare reală pentru noi”, a subliniat ÎPS Părinte Sava, Mitropolit de Hauran, Patriarhia Antiohiei.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox Nifon Mitropolitul

Delegația a vizitat în continuare Seminarul Teologic Liceal Ortodox bucureștean.

„Iubiţi elevi aţi învăţat la istoria Bisericii Universale că Patriarhia Antiohiei este Biserică Apostolică şi ocupă locul 3 în dipticele Ortodoxiei universale. Ortodoxia păstrează unitatea ei dogmatică şi canonică cu toate Bisericile Ortodoxe Autocefale şi de aceea astfel de vizite sunt expresia acestei unităţi a Ortodoxiei universale. Deci, este un eveniment bisericesc de importanţă deosebită pentru sfânta noastră Biserică”, a precizat ÎPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal.

„Dumneavoastră aţi trăit într-o ţară ortodoxă – o mare binecuvântare pentru dvs. – noi trăim cu cei care nu sunt creştini ortodocşi. Ştim bine care este volumul şi natura provocărilor legate de prezenţa noastră fapt care implică o responsabilitate foarte mare pentru noi ca să facem faţă” a precizat ÎPS Părinte Sava, Mitropolit de Hauran, Patriarhia Antiohiei, potrivit TRINITAS TV.

Mănăstirea Antim

Ultimul obiectiv vizitat în prima parte a zilei a fost Mănăstirea Antim din Capitală. Și aici, starețul mănăstirii a mulțumit pentru vizită și a subliniat importanța așezământului și a obștii de monahi de-a lungul veacurilor.

„Sfânta noastră mănăstire a contribuit prin Sfântul Ierarh Antim Ivireanul la zidirea slujirii în limba arabă începând cu secolul XVIII-lea. De aceea, rugăm pe bunul Dumnezeu ca rugăciunile noastră împreună să contribuie în primul rând la unitatea noastră a creştinilor ortodocşi, la ocrotirea popoarelor din Orient şi din Europa de Est – a popoarelor ortodoxe – ca rugăciunile noastre să fie bine primite având de la Bunul Dumnezeu har, pace, milă şi mântuirea sufletelor noastre”, a mărturisit Protos. Vincențiu Oboroceanu, starețul Mănăstirii „Antim”.

Din delegația Patriarhiei Antiohiei au mai făcut parte și Înaltpreasfințul Părinte Vasile, Mitropolit de Arcadia, și Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzeroum.

Comentarii Facebook


Știri recente