Vizită pastorală în Parohia Timișoara-Ghiroda Nouă

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a efectuat duminică 22 martie 2015, o vizită pastorală în parohia timișoreană Ghiroda Nouă, potrivit mitropolia-banatului.ro.

Înaltpreasfinția Sa a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată în biserica parohială cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” de către soborul slujitorilor sfântului locaș, condus de pr. Paroh Mircea Szilagyi, protopopul Protoieriei Timișoara II. După slujbă, Mitropolitul Banatului a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură referitor la pericopa evanghelică a Duminicii a 4-a a Postului Mare, de la Marcu 9, 17-32, ce istorisește “Vindecarea fiului lunatic”.

Cu această ocazie, Chiriarhul a subliniat semnificația contextului în care Mântuitorul Hristos săvârșește această minune. ”După ce s-a schimbat la Față înaintea ucenicilor Săi pe muntele Tabor, Mântuitorul nostru Iisus Hristos coboară din înălțimea acestui loc, din raiul în care i-a dus pe ucenicii săi, la poalele muntelui, în iad, unde se întâlnește cu fiul demonizat și oamenii gâlcevitori. Aceasta a vrut Mântuitorul să le arate ucenicilor: atât Dumnezeierea Sa și dulceața raiului pe muntele Tabor-pentru că acolo unde este Dumnezeu și sfinții săi, acolo este raiul- cât și suferința iadului, închipuită de cele găsite la poalele muntelui-înrobirea diavolului și dezbinarea dintre oameni”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan. De asemenea, Mitropolitul Banatului a vorbit și despre Sfântul Cuvios Ioan Scărarul, pe care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în Duminica a 4-a din Postul Mare și îl pune drept model de trăire și slujire a lui Dumnezeu prin rugăciune și nevoință, cât mai ales prin cultivarea virtuțiilor. Acest sfânt a trăit în ultima parte a secolului VI și prima parte a secolului VII, în părțile Muntelui Sinai, originar fiind din Palestina. Sfântul Ioan a lăsat Bisericii o scriere duhovnicească deosebită intitulată “Scara”, un tratat ascetic despre părăsirea păcatului și înaintarea pe scara virtuților pe calea mântuirii, adresată în mod special călugărilor, dar și tuturor celor care doresc să înainteze pe calea postului, a smereniei și a rugăciunii spre Împărăția lui Dumnezeu.

În final, pr. Paroh Mircea Szilagyi a mulțumit Mitropolitului Banatului pentru bucuria adusă enoriașilor parohiei Timișoara Ghiroda Nouă prin acest popas duhovnicesc în mijlocul lor, încredințându-l de dragostea și ascultarea credincioșilor și slujitorilor acestei biserici.

Comentarii Facebook


Știri recente