Vizită arhierească în Parohia Ticu, Huedin

Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a fost prezent sâmbătă, 4 iulie, în Parohia Ticu din Protopopiatul Huedin, unde a oficiat Sfânta Liturghie în biserica monument istoric, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, cu ocazia hramului. Din sobor a făcut parte şi protopopul de Huedin, Ciprian Taloş, iar la slujbă, au fost prezenţi credincioşii din localitate şi împrejurimi, precum şi fii ai satului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

La finalul Sfintei Liturghii IPS Arhiepiscop Andrei i-a acordat rangul de iconom parohului Marius Moldovan, pentru implicarea misionar-pastorală, apoi a înmânat diplome de aleasă cinstire celor care s-au implicat în susţinerea bisericii şi parohiei. Ierarhul a binecuvântat lucrările de reabilitare, realizate în ultimii ani la casa parohială, veche de peste o sută de ani.

Biserica din Parohia Ticu a fost construită în anul 1641, din lemn pe temelie de piatră şi fost pictată în 1827 pe pânză lipită pe lemn. Din cauza acoperişului foarte degradat, de-a lungul anilor, pictura pe pânză s-a deteriorat. Din anul 1975 au fost efectuate mai multe reparaţii ale locaşului de cult, declarat monument istoric. În anul 2010, biserica din Ticu a fost resfinţită de Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul. În patrimoniul bisericii s-au păstrat trei icoane vechi, pictură pe pânză lipită pe lemn, ce datează din anul 1741.

Comentarii Facebook


Știri recente