VIDEO | PS Varlaam Ploieşteanul despre viaţa ascetică a Sf. Teodora de la Sihla: Asemenea Sf. Cuv. Maria Egipteanca, i s-au topit hainele pe trupul ei firav

hram-manastirea-sihastria-2017-foto-tudorel-rusu_40_0

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a slujit în ziua sărbătorii Sfintei Teodora de la Sihla la mănăstirea Sihăstria. În cuvântul rostit cu acest prilej, Episcopul Vicar Patriarhal a evidenţiat viaţa plină de jerfelnicie a sfintei Teodora.

Provenind din familia unui înalt demnitar ale acelor vremuri, comisul Ştefan Joldea, armaş care se ocupa cu procurarea, confecţionarea şi îngrijirea armelor garnizoanei care apăra cetatea Neamţului, Teodora a fost atrasă din copilărie de frumuseţea vieţii monahale, a spus Preasfinţia Sa.

Ierarhul a explicat că tânăra Teodora a avut şi numeroase exemple de monahi străluciţi deoarece în acea vreme codrii Neamţului erau plini de sihaştri şi pustnici care se nevoiau din iubire de Dumnezeu.

Urmând îndemnul familiei sale, după cum a relatat Episcopul Vicar Patriarhal, Teodora s-a căsătorit cu un tânăr evlavios, împotriva voinţei ei, din cetatea Albă sau Ismail. Nu au avut copii, de aceea în bună înţelegere cei doi s-au hotărât să îmbrăţişeze viaţa monahală.

Sfânta Teodora se va nevoi la mănăstirea Vărzăreşti sub îndrumarea unei călugăriţe cu multă experienţă duhovnicească, Paisia, iar după invazia tătarilor se va retrage împreună cu îndrumătoarea sa în schiturile rupestre din zona Buzăului.

După ce a cerut sfatul stareţului Mănăstirii Sihăstria, Sfânta Teodora va alege viaţa pustnicească la schitul Sihăstriei, iar de aici va merge la Sihla.

Teodora s-a retras în peştera care îi poartă astăzi numele, petrecând sub îndrumarea unui duhovnic de la Sihăstria, Pavel. După ce a murit acesta, ea a rămas singură şi neştiută de nimeni. Asemenea Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, i s-au topit hainele pe trupul ei firav, a evidenţiat Ierarhul viaţa ei ascetică.

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a relatat modul excepţional prin care Dumnezeu a descoperit viaţa sfântă a cuvioasei Teodora. La trapeza schitului Sihăstria, călugării au observat că păsările iau firimituri mari de pâine pe care nu le mâncau, ci zburau spre Sihla. Doi fraţi au urmărit păsările la indicaţiile stareţului. Şi au văzut în peştera de lângă Schitul actual al Sihlei o sfântă care se ruga înălţată de la pământ şi învăluită într-o pară de foc.

Ea s-a adresat călugărilor pe nume şi le-a spus să se întoarcă în mănăstire şi să cheme pe Ieromonahul Antonie şi Ierodiaconul Lavrentie să o spovedească şi să o împărtăşească.  Cei doi au venit de îndată şi au pregătit-o pe sfântă pentru viaţa veşnică. După trecerea ei din viaţa aceasta, cei doi monahi i-au îngropat trupul frumos mirositor în apropierea peşterei.

Ierarhul a evidenţiat faptul că Sfânta Teodora a fost asemănată cu Sfânta Maria Egipteanca deoarece precum Sfântul Zosima odinioară, aşa şi cei doi fraţi de la Sihăstria au văzut-o pe Teodora rugându-se fiind ridicată de la pământ şi strălucind ca o flacără vie.

Moaştele Sfintei au fost descoperite în anul 1830 şi au fost aşezate în biserica Schitului Sihla. Însă, în 1856, moaştele Sfintei au ajuns în Lavra Pecerska din Kiev.

Astfel, această sfântă, numită „floarea ce duhovnicească a Moldovei”, a fost înstrăinată din mijlocul credincioşilor care nu au încetat însă să o cinstească şi să o iubească. Mulţimea pelerinilor care cercetau Schitul Sihla şi peşterea Sfintei Teodora au dovedit lucrul acesta. Lucru pe care l-a avut în vedere şi Sinodul sfintei noastre Biserici care, în 20 iulie 1992, a trecut în rândul sfinţilor în mod oficial pe Cuvioasa Teodora, consfinţind şi confirmând în felul acesta evlavia adâncă a credincioşilor moldoveni faţă de aceasta, a spus Ierarhul.

În încheierea omiliei sale, PS Varlaam Ploieşteanul a îndemnat să ne rugăm Bunului Dumnezeu, Sf. Ioan Iacob şi Sf. Cuv. Teodora de la Sihla să ne întărească, să ne înţelepţească, să ne dea puterea să alegem ceea ce este esenţial în viaţa noastră şi anume cultivarea sufletului prin credinţă, nădejde şi dragoste, prin fapte bune, prin osteneli creștinești.

Comentarii Facebook


Știri recente