Vernisajul expoziției „Lacrimile cerului” la Timișoara. IPS Ioan a fost prezent la eveniment (VIDEO)

IPS Ioan - vernisaj expoziţie (4)

La Muzeul Satului Bănățean din Timișoara a avut loc marţi, 13 iunie 2017, vernisajul expoziției de icoane intitulată Lacrimile cerului, Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei, informează site-ul oficial al Mitropoliei Banatului.

La vernisaj a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, clerici de la Centrul eparhial, profesori și studenți ai Facultății de Teologie din Timișoara, precum numeroși iubitori de artă sacră.

Proiectul expozițional, alcătuit din icoane pe lemn și sticlă, a fost inițiat la Alba Iulia în anul 2011, prezentat apoi la Sibiu, Cluj și Bistrița în 2012.

Icoanele expuse fac parte din patrimoniul Protopopiatului Ortodox Bistrița și sunt icoane datate din primele decenii ale secolului al 17-lea în stilul picturii post-bizantine.

Curatorii expoziției au fost Alexandru Chituță de la Muzeul Brukental din Sibiu, Corneliu Gaiu, directorul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Marius Matei, muzeograf la Muzeul Satului Bănățean.

Alexandru Chituță a făcut o incursiune în istoria sacră a artei transilvane, evidențiind patrimoniul artisitc și spiritual al acesteia. Luările de cuvânt au fost completate de frumoase pricesne și doine din Ardeal interpretate de artista Oana Bozga Pintea din Bistrița-Năsăud.

 

Expoziția „Lacrimile cerului” vernisată la Timișoara este rodul fructuoasei colaborări între Asociația Culturală pictor Octavian Smigelschi și Muzeul Satului Bănățean, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Consiliul Județean Timiș.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente
Hramul Bisericii Sf. Ilie din Galaţi (4)

Sfântul Ilie cinstit la Galaţi

IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat astăzi Sfânta Liturghie la Biserica din cartierul gălăţean Micro 17. Lăcaşul de cult şi-a serbat ocrotitorul, pe Sfântul Profet Ilie. Sfântul Ilie, unul dintre cei mai importanţi…