„Urcuş duhovnicesc” – Conferinţă susţinută la ASCOR Arad

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului şi la invitaţia adresată de Domnul Marius Lăscoiu-Martin, Preşedintele filialei ASCOR din Arad, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a susţinut marţi, 31 martie 2015, în sala festivă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, conferinţa cu tema „Urcuş duhovnicesc”, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Ca de obicei, la astfel de manifestări, aula Facultăţii s-a umplut din nou de participanţi, majoritatea dintre ei fiind tineri. Între aceştia s-au numărat şi mai mulţi clerici, cadre didactice ale Facultăţii, sau Consilieri la Arhiepiscopia Aradului: Arhim. Teofan Mada, Vicar Eparhial şi Profesor de Patrologie, Protos. Iustin Popovici, Consilier Cultural şi Profesor de Administraţie Bisericească, Pr. Gabriel Mariş, Consilier cu Asistenţa Socială, Pr. Pompiliu Gavra, Directorul Seminarului Teologic, Pr. Lucian Farcaşiu, Profesor de Liturgică şi Pastorală, Pr. Ştefan Negreanu, Profesor de Istorie Bisericească Universală şi Practică Liturgică, Pr. Ioan Lazăr, Duhovnicul Facultăţii şi alţi Preoţi Parohi la diferite Parohii din Arhiepiscopia Aradului.

În prima parte a întâlnirii, Preasfinţitul Părinte Siluan a vorbit despre importanţa perioadei liturgice a Postului Mare, în care tema urcuşului duhovnicesc este frecvent întâlnită în cadrul sfintelor slujbe speciale, săvârşite în această perioadă şi în viaţa Sfinţilor sărbătoriţi, precum Ioan Scărarul sau Maria Egipteanca, dar şi despre rolul fundamental pe care Sfânta noastră Biserică poate să îl aibă şi în viaţa oamenilor de astăzi, prin tot ceea ce face, după cum s-a şi dovedit recent că îl are, în legătură cu ora de religie. O importanţă aparte va trebui acordată şi pe viitor pentru pastoraţia adresată tinerilor, care reprezintă viitorul Neamului şi Bisericii noastre.

Au urmat apoi numeroase întrebări, legate de aspecte concrete din viaţa duhovnicească, care au primit răspuns din partea Ierarhului şi au fost întâmpinate cu bucurie de către participanţi. La finalul întâlnirii, Preşedintele ASCOR Arad a anunţat programul manifestărilor ce vor mai fi organizate de Asociaţieşicare au în vedere şi acţiunile filantropice desfăşurate în cadrul parteneriatului încheiat cu Centrul de îngrijire a bătrânilor, situat în municipiul Arad, Str. Bodrogului, Nr. 1, iar Părintele Vicar Eparhial Teofan Mada a vorbit despre manifestarea intitulată „Zilele Filocalice Arădene”, care se va desfăşura în perioada 17-26 aprilie şi va reuni conferinţe susţinute de Arhid. Ioan Ică Jr. şi Pr. Constantin Necula, Profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu, sau Pr. Vasile Gavrilă, întemeietorul Asociaţiei ASCOR şi renumit Duhovnic la Paraclisul Universitar din Bucureşti, precum şi manifestări artistico-religioase, cu prezenţa Regizorului Nicolae Mărgineanu sau concerte pascale.

Filiala ASCOR Arad a luat fiinţă în anul 1996 şi numără în prezent 20 de membri, iar la activităţile desfăşurate în anul 2014 au participat aproximativ 1000 de persoane. Coordonatele principale ale acţiunilor desfăşurate de această organizaţie a tinerilor ortodocşi din Arad au fost rugăciunile în comun, activităţile filantropice şi serile duhovniceşti, prin conferinţe ce au avut loc în perioada Postului Mare şi a Postului Crăciunului, susţinute de Chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, sau alţi Ierarhi, Profesori de Teologie, Preoţi şi Conferenţiari şi care au constituit şi una dintre activităţile cele mai apreciate de către participanţi.

Comentarii Facebook


Știri recente