Unirea Principatelor Române sărbătorită în Transilvania

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat la manifestările organizate la Cluj-Napoca cu ocazia sărbătoririi a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române. Unirea Principatelor Române a fost marcată și la Bistrița, unde autoritățile locale au organizat în Piața Unirii o serie de manifestări. De asemenea, cu binecuvântarea Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, elevii Liceului Ortodox din Oradea au pregătit un program aniversar, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Dimineața, de la ora 8:00, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană, iar de la ora 10:00, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit o slujbă religioasă în fața statuii lui Alexandru Ioan Cuza. La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei a vorbit despre unitatea în credință și dragostea creștinească.

„Înainte de patima Sa, Domnul Hristos, adresându-Se lui Dumnezeu Tatăl, Îi cerea ca aceia care vor crede în El să fie cu toții una, așa cum El și Tatăl una sunt. Iar Sfântul Apostol Pavel, observând că există și dezbinări și neînțelegeri, și vrajbă, și ură, a spus, în capitolul 4 al Epistolei către Romani, un cuvânt care rămâne valabil până azi: «Străduiți-vă să păstrați unitatea duhului în unitatea păcii». Dumnezeu să dea binecuvântarea Sa României și întregului popor!”, a spus IPS Andrei.

Prefectul județului Cluj, Gheorghe Vuscan, a vorbit despre importanța zilei și i-a îndemnat pe clujeni la generozitate și respect față de cei care acum un secol și jumătate au pus bazele României moderne. Momentul a fost precedat de un ceremonial militar și de depunerea de jerbe și coroane de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din fața Prefecturii Cluj. Au participat la eveniment autorități locale și județene, reprezentanți ai diferitelor instituții publice și ONG-uri, precum și simpli cetățeni. Manifestările au continuat după-amiaza, în Piața Unirii, cu un spectacol aniversar susținut de diverse ansambluri folclorice și artiști de muzică populară.

Unirea Principatelor Române a fost marcată și la Bistrița, unde autoritățile locale au organizat în Piața Unirii o serie de manifestări ce au cuprins un ceremonial militar, o slujbă religioasă și un spectacol artistic. Slujba religioasă a fost oficiată de la ora 11:00 de un sobor de preoți, din care a făcut parte protopopul de Bistrița, pr. Alexandru Vidican.

La final au fost depuse coroane și jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din partea autorităților locale. Manifestările organizate la Bistrița cu ocazia sărbătoririi zilei Unirii Principatelor Române s-au încheiat cu un program artistic oferit de Centrul Cultural Municipal.

Unirea, sărbătorită la Liceul Ortodox din Oradea

Elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, pregătiți de profesorii de la Catedra de istorie și limba română, au prezentat un program cultural-artistic, care a evocat fericitul eveniment petrecut în istoria poporului român în urmă cu 154 de ani, la 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române Țara Românească și Moldova.

Manifestarea a avut loc în sala festivă a liceului și s-a bucurat de prezența a numeroși invitați, elevi și profesori de la toate profilurile și specializările existente în cadrul instituției.

Pr. prof. Radu Rus, directorul liceului, a marcat importanța momentului istoric sărbătorit prin faptul că acesta se înscrie în momentele de cotitură ale existenței și devenirii poporului român, amintind și contribuția Bisericii Ortodoxe Române la făurirea mărețului ideal al tuturor românilor.

Succesiunea etapelor istorice ale actului Unirii a fost prezentată de elevii Narcisa Demeter și Vlad Ghiulai, din clasa a X-a, coordonați de prof. dr. Elisabeta Ungur. În completarea prezentării istorice a elevilor, prof. univ. dr. Ion Zainea, de la Facultatea de Istorie a Universității din Oradea, a evocat personalitatea primului domnitor al României moderne, Alexandru Ioan Cuza, subliniind reformele realizate de acesta după urcarea pe tron și noile direcții și perspective deschise în evoluția și dezvoltarea țării, prin implementarea acestor reforme. A fost amintită și doamna Elena Cuza, soția domnitorului, cea care a avut un rol important în susținerea inițiativelor întreprinse de Alexandru Ioan Cuza.

Elevii clasei a XII-a A, coordonați de prof. Ramona Urdea, au dat viață personajelor din povestirea lui Ion Creangă – „Moș Ion Roată și Unirea”. Elevul Marian Negruț, din clasa a XII-a A, a recitat poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!” de Mihai Eminescu, iar corul „Diacon Nicolae Firu” al liceului a interpretat cântece patriotice. Toți cei prezenți s-au prins în hora cântată după versurile poetului Unirii – Vasile Alecsandri. Elevii de gimnaziu au realizat o expoziție de imagini și planșe tematice, dedicată Unirii de la 24 ianuarie, expoziție ce poate fi admirată până la sfârșitul lunii ianuarie.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…