Ungaria: Vernisajul expoziției „Tezaurul județului Bichiș. Vestigii bisericești ocrotite”, la Bichișceaba

Sub genericul Tezaurul județului Békés (Bichiș). Vestigii bisericești ocrotite, luni, 23 ianuarie 2017, la Muzeul Județean Munkácsy Mihály din Békéscsaba (Bichișceaba) – Ungaria a avut loc vernisajul unei expoziții cu obiecte bisericești de patrimoniu, aflate în proprietatea a patru Biserici din județul Bichiș: Biserica Ortodoxă Română din Ungaria, Biserica Romano-Catolică, Biserica Reformată și Biserica Evanghelică.

La eveniment au luat parte mai multe oficialități, printre care s-a aflat și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, după cum informează Biroul de presă al Eparhiei.

Expoziția a fost inaugurată în contextul Zilei Culturii Maghiare (22 ianuarie 2017) și a dorit să evidențieze rolul Bisericilor în viața județului Bichiș, precum și câteva dintre obiectele bisericești de valoare pe care le dețin acestea și care au fost inventariate, restaurate și trecute pe o listă specială a obiectelor ocrotite de Oficiul Monumentelor Istorice, potrivit unei Legi care a fost dată în acest sens în anul 2000. În perioada 2000-2010, în lista de obiecte de patrimoniu ocrotite a Bisericilor din Județul Bichiș au fost cuprinse 220 de piese, iar întreaga colecție a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria a fost declarată ocrotită și trecută în ansamblul ei în această listă.

În dorința reprezentanților Muzeului Județean din Bichișceaba de a veni în fiecare an cu câte o expoziție inedită, de Ziua Culturii Maghiare, lucrători de la această instituție, între care s-au numărat Doamnele Emilia Martin și Elena Ciobai Munteanu, muzeografe românce originare din Giula și Bichișceaba, au adunat obiecte de patrimoniu de la 54 de Parohii, din peste 30 de localități, din județul Bichiș, de la cele patru Biserici menționate, între care la loc de cinste se numără și Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, cu sediul în orașul Giula.

Astfel, în Sala Tégla (Sala de cărămidă), fiecare dintre cele patru Biserici au avut la dispoziție un spațiu expozițional separat, în care au fost expuse diferite piese de secol XVIII-XX: vase și obiecte liturgice, veșminte, relicvarii, cărți vechi, icoane, precum și diferite planșe și fotografii, astfel încât să fie redat specificul fiecărei Biserici și al locașului de cult aferent. Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a fost reprezentată prin icoane prăznicare mici pictate pe lemn (1789), o icoană pe pânză cu Sfântul Naum și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (sec. XIX), un antimis, 2 potire, 2 cădelnițe, 1 litier, o acoperitoare de tetrapod, 1 veșmânt preoțesc, 2 cărți vechi de cult cu ferecături de argint și o planșă mare cu iconostasul Catedralei Episcopale din Giula, aduse la expoziție cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan.

Dintre obiectele celorlalte Biserici, cuprinse în această expoziție, se remarcă o piesă valoroasă și veche și anume strana de la Biserica Reformată, ce provine din secolul al XVIII-lea, sau clopotul de la biserica din Oroshaza, datând din anul 1770 și care a fost adus de primii locuitori care s-au așezat în acest oraș. În colecția Muzeului există și alte străni, asemenea celei de la Biserica Evanghelică Slovacă din Bichișceaba, care sunt la rândul lor foarte valoroase, chiar dacă ele nu au fost expuse.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 22 ianuarie – 5 martie 2017 și poate fi vizitată zilnic, între orele 10-18, cu excepția zilei de luni.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…