Ungaria: Serbare de rămas bun la Școala Generală românească din Giula

La Școala Generală Românească din Giula, Ungaria, aflată sub conducerea Doamnei Director Maria Gurzău Czegledi, a avut loc sâmbătă, 17 iunie 2017, festivitatea de rămas bun a elevilor de clasa a VIII-a, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La evenimentul dedicat special celor 20 de elevi absolvenți, au luat parte cadre didactice din conducerea Liceului Românesc Nicolae Bălcescu și Școlii Generale din Giula, PS Siluan, părinții elevilor și alți numeroși participanți.

Manifestarea s-a ținut în sala festivă a Centrului Cultural Român din cadrul Liceului Nicolae Bălcescu din Giula și a fost deschisă de cuvântul de salut și bun venit adresat tuturor de Doamna Director Maria Gurzău Czegledi și de urcarea pe scenă a celor 20 de elevi absolvenți care au avut-o ca Diriginte pe Doamna Profesoară Maria Sucigan.

Ca de fiecare dată, Doamna Director s-a adresat publicului, dar și elevilor, pe care i-a felicitat pentru acest moment important din viața lor școlară și a sintetizat câteva principii și sfaturi bune, primite de aceștia în timpul școlii și care le vor fi faruri călăuzitoare în clasele ce vor urma și pe parcursul întregii lor vieți.

Doi elevi din clasa a VII-a au deschis programul de mesaje de rămas bun, adresate colegilor lor mai mari, după care fiecare dintre elevii absolvenți au primit, în mod simbolic, câte un trandafir roșu și o gentuță, cu elemente simbolice (sare, pâine și o mică monedă) și având marcată pe ea perioada anilor de studii: 2009-2017.

Ei au transmis, la rândul lor, multe mesaje de mulțumire, prețuire și recunoștință, adresate profesorilor lor, care i-au îndrumat în toți acești ani. A fost un program poetic și artistic, în română și maghiară, care a transmis multă bucurie și emoții tuturor participanților.

A urmat apoi acordarea premiilor pentru elevii de clasa a VIII-a, pentru rezultatele foarte bune obținute la învățătură, dar și la alte activități didactice și extrașcolare, ca de pildă, Olimpiada de limba română, diferite concursuri ce au avut loc în afara școlii, în Ungaria, dar și în România, activități sportive, concursuri de dansuri, etc.

Au fost oferite, de asemenea, premii și daruri simbolice și din partea altor instituții.

Un moment special și foarte apreciat l-a constituit acordarea a 12 premii speciale, pentru 12 elevi din clasele I-XII, care au constat în Diplome, câte un Album intitulat „Traian Vuia. Viața și opera” (apărut la Editura Anima, București, 2013) și premii în bani.

Domnului Andrei Ioan Nedreu, coregraf și instructorul trupei de dansatori ai Liceului, i-a fost oferită cartea de cercetări etnografice „Doamnele au vreme”, dedicată românilor din Ungaria și realizată de un colectiv de cercetători din Timișoara și Seghedin, condus de Doamnele Otilia Hedeșan și Mihaela Bucin. Cartea a apărut la Editura de Vest, Timișoara, în 2017.

Serbarea s-a încheiat cu o piesă la vioară, interpretată de elevul Isai Attila.

În toamnă, un număr de 24 de elevi se vor înscrie în clasa a IX-a, la Liceul Românesc din Giula, iar instituția de învățământ va avea din nou peste 400 de elevi, care vor studia aici, în clasele I-XII.

Comentarii Facebook


Știri recente