Ungaria | Evenimente culturale în Micherechi

În localitatea Micherechi din Ungaria a avut loc vineri, 11 august 2017, un dublu eveniment cu caracter cultural-artistic, aniversar și comemorativ, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Mai întâi, la Casa de Cultură Gheorghe Dulău din localitate, în prezența Doamnei Primar Margareta Tat, a PS Siluan al Ungariei, a avut loc festivitatea de dezvelire a trei plăci. Două plăci comemorative, dedicate lui Gheorghe Nistor (1922-1987), dansator si membru fondator al Ansamblului de dansuri populare din Micherechi, care mai târziu a ajuns să îi poarte și numele și Teodor Covaci (1925-1987), cântăreț la vioară și maestru al muzicii populare românești.

De asemenea, o placă pentru Ansamblul Gheorghe Nistor, la aniversarea a 70 de ani de existență și rodnică activitate.

Manifestarea a fost deschisă prin cuvântul de salut adresat de Doamna Primar Margareta Tat, care a subliniat evenimentul dedicat aniversării ansamblului și comemorării unor personalități care au marcat viața culturală a localității și a prezentat câteva date importante din viața acestora.

Apoi au fost dezvelite plăcile respective, iar Episcopul Ortodox Român al Ungariei a săvârșit slujba de sfințire a plăcilor și o slujbă de pomenire pentru cei doi artiști omagiați, apreciind în mod deosebit rolul lor în promovarea localității, a identității și tradițiilor românești.

În sala festivă a Casei de Cultură a avut loc în continuare vizionarea unui film documentar despre Ansamblul de dansuri populare din Micherechi și cei implicați în promovarea acestuia, iar echipa Ansamblului a prezentat un dans popular românesc specific localității ungurești.

Cel de-al doilea eveniment important al zilei, devenit deja tradiție și ajuns la cea de-a XV-a ediție, a fost Festivalul Castraveților dedicat uneia dintre îndeletnicirile principale ale acestor locuitori români din Ungaria și anume legumicultura, care, de asemenea, a ajutat localitatea să se dezvolte mult din punct de vedere material și financiar, dar și cultural.

La deschiderea Festivalului, alături de cei menționați anterior, s-au mai adăugat și alți conducători ai comunității românești din Ungaria:

Ca și la edițiile precedente, au luat parte și artiști renumiți din România, de muzică ușoară, iar programul Festivalului a durat două zile.

Comentarii Facebook


Știri recente