Un prânz cald pentru trup și suflet la Cantina socială Sf. Maria Magdalena din Roșu

În perioada 8-28 aprilie, Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei organizează, pentru al patrulea an consecutiv, campania de Paști „Masa Bucuriei”. Proiectul are drept scop asigurarea alimentației persoanelor nevoiașe prin intermediul unei colecte naționale de produse alimentare. Toate resursele acumulate în campanie vor deveni prânzul cald al beneficiarilor cantinelor sociale din cadrul Mitropoliei Basarabiei, după cum informează Ziarul Lumina.

Cantina „Sfânta Maria Magdalena” de la Roșu, care activează de 10 ani, este una dintre ele. Cantina socială este un serviciu care constă în oferirea unei mese calde bătrânilor singuri, copiilor din familii social-vulnerabile și persoanelor cu dizabilități. Persoanele nevoiașe sunt identificate de către preotul paroh, coordonatorul centrului și asistentul social din localitate și sunt incluse în lista beneficiarilor. Serviciul este oferit cinci zile pe săptămână, de luni până vineri, de la ora 10:00 până la ora 15:00.

Datorită acestui serviciu, 20 de bătrâni și copii din familii social-vulnerabile sunt asigurați zilnic cu câte un prânz cald. Beneficiarii cu dizabilități sunt deserviți la domiciliu de către cei 18 voluntari implicați în activitățile Centrului parohial.

„În Evanghelia după Matei, Mântuitorul spune: «Am fost flămând, și Mi-ați dat de mâncat; Mi-a fost sete, și Mi-ați dat de băut; am fost străin, și M-ați primit; am fost gol, și M-ați îmbrăcat; am fost bolnav, și ați venit să Mă vedeți». Aceste cuvinte ne dau un imbold de a-i ajuta pe cei necăjiți și neajutorați, care nu au posibilitatea să se îngrijească singuri. Și această misiune o îndeplinim prin intermediul cantinei sociale.”, ne-a spus pr. Gheorghe Untilă, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din satul Roșu.

Povestea unui beneficiar

Ana Fieraru, în vârstă de 60 de ani, este beneficiară a cantinei sociale din anul 2003. Pe când avea 40 de ani, a suferit un ictus și a fost diagnosticată cu paralizie totală. Deși a crescut trei copii, doamna Ana a rămas neajutorată. Nu avea nici măcar o casă, locuia cu chirie. Câțiva ani a trăit singură, unicul ei sprijin și ajutor fiind voluntarii de la Centrul parohial „Sfânta Maria Magdalena”. Zi de zi, tinerii se duceau la ea, o îngrijeau și o hrăneau. După luni grele de chin și suferință, în sat a revenit fiul doamnei Ana, pe care asistenții sociali l-au convins să rămână alături de mama lui. Între timp, situația ei s-a agravat. De vreo câțiva ani, doamna Ana nu poate nici măcar să vorbească. Le mulțumește voluntarilor doar din privire, însă ochii ei, care se înviorează de fiecare dată când tinerii îi calcă pragul, spun mult mai multe decât ar spune prin cuvinte.

Cristina Erizan, voluntară la Centrul parohial „Sfânta Maria Magdalena” din satul Roșu, ne-a spus: „În fiecare zi, vin la centru ca să duc mâncare bătrânilor nevoiași și bolnavi. Îmi pare foarte rău că sunt neajutorați și vreau să fac măcar puțin ca să-i ajut”.

Centrul parohial „Sfânta Maria Magdalena” activează din 2003 și, pe lângă cantina socială, aici se desfășoară și activități de educație non-formală pentru copii. În 2012, în activitatea centrului au fost implicați 18 voluntari, iar de serviciile lui au beneficiat 26 de bătrâni și 75 de copii.

În cadrul Mitropoliei Basarabiei activează o cantină socială în orașul Leova și în această lună și-a început activitatea Cantina socială mobilă „Aproape de Aproapele” în Chișinău.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…