Un nou centru social sfinţit în Capitală

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a sfinţit, astăzi, 17 mai 2015, Centrul Social „Sfântul Nicole” de la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din cartierul bucureştean Colentina.

În continuare, Preasfinţia Sa a oficiat, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie. Din sobor a făcut parte şi părintele protopop Ioan Popescu, al Protoieriei Sector 2 Capitală, care a dat citire numelor persoanelor care au primit distincţii din partea Patriarhului României pentru implicarea în construirea Centrului social „Sfântul Nicolae“.

Astfel, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a înmânat părintelui paroh Nicolae Vasile Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus“ pentru clerici, iar primarului Sectorului 2, domnul Neculai Onţanu, i-a înmânat Diploma de vrednicie, însoţită de medalia cu chipul Sfântului Ioan Gură de Aur, precum şi o icoană cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos, din partea parohiei. Diplome au mai primit inginerul Ştefan Cliseru, arhitecţii Bogdan şi Stela Marian şi Cristina Simileanu, care au executat gratuit proiectele de arhitectură ale centrului, Consiliul parohial şi Comitetul parohial, precum şi pictorii Robert şi Magda Cârciumaru, care au pictat capela centrului social.

„O lucrare foarte bine venită şi foarte necesară. Această capelă va fi folosită mai ales pentru depunerea fraţilor noştri întru credinţă care trec la viaţa veşnică, iar în restul clădirii există o sală multifuncţională la parter unde se poate servi masa sau se pot face pomeniri. La etaj există un cabinet medical, unul juridic, pentru că, acum, din păcate aproape fiecare familie are un necaz juridic, precum şi oficiul parohial unde atunci când aveţi probleme vă puteţi adresa părintelui paroh sau celorlalţi preoţi de la biserica dumneavoastră”, a spus Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.

La final, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a menţionat importanţa cooperării între cetăţeni în vederea zidirii de aşezăminte sociale care să fie îngrijite de Biserică. „Biserica este formată din persoane consacrate şi din laici. De aceea în România nu putem vorbi de un stat laic, pentru că noi suntem un popor religios, după cum arată datele ultimului recensământ. Modul în care la noi cooperează laicii cu Biserica se constituie un model şi pentru alte ţări creştine“, a spus Preasfinţia Sa.

Centrul social a fost zidit cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, piatra de temelie fiind aşezată în data de 12 mai 2013. Părintele Nicoale Vasile, parohul Bisericii „Sfântul Dimitrie“-Colentina a declarat pentru Ziarul Lumina că centrul este şi un testament al regretatului părinte Tudor Alexandru, care a fost paroh până în anul 2010 la această biserică. Centrul a fost construit cu sprijinul financiar al Primăriei Sectorului 2 Bucureşti şi, parţial, din fondurile parohiei. Acesta are o sală multifuncţională la parter, unde vor fi organizate conferinţe, întâlniri cu tinerii şi cateheze. În aceeaşi sală va fi organizată şi o cantină, unde nevoiaşii, enoriaşi ai parohiei sau persoane desemnate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Sectorul 2 vor putea lua o masă caldă. La etaj sunt două săli în care îşi vor desfăşura activitatea un cabinet de asistenţă medicală şi un cabinet de asistenţă juridică pentru persoanele care vor avea nevoie de aceste servicii. De asemenea, centrul are şi o capelă.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…