„Un monument al demnității poporului român” a fost sfințit la Oradea de 9 ierarhi

„Biserica Sfântul Apostol Andrei din Oradea, adusă ca ofrandă lui Dumnezeu, este nu doar o bijuterie a artei religioase, ci și un monument al demnității poporului român pe aceste meleaguri”, a spus Episcopul Oradiei duminică la sfințirea lăcașului de cult.

„Este o biserică frumoasă și monumentală, în același timp, voievodală și princiară, zveltă și înaltă, ridicată în frumoasa tradiție ortodoxă, ce se înalță cutezător spre cer, purtând rugăciunile dumneavoastră, ale tuturor celor care faceți parte din această enorie”, a adăugat ierarhul.

Programul liturgic desfășurat în Duminica Sfinților Români la biserica orădeană a fost prezidat de Mitropolitul Laurențiu al Ardealului.

Înaltpreasfinția Sa a redat semnificația momentelor din cadrul slujbei de târnosire și a spus că „Dumnezeu a împrumutat credincioșilor mâinile Lui” ca să poată ridica biserica – „un minunat lăcaș ce va fi o mărturie veșnică a dragostei și credinței lor”.

Cu prilejul sfințirii sfântului lăcaș, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a oferit bisericii parohiale o casetă cu un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.

Oradea
Soborul de ierarhi care au slujit duminică la Oradea. ©Episcopia Oradiei

Din soborul slujitor au făcut parte 9 ierarhi și mai mulți clerici din Episcopia Oradiei. Împreună cu Mitropolitul Laurențiu al Ardealului au slujit:

  • Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor;
  • Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei;
  • Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului;
  • Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii;
  • Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei;
  • Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei;
  • Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord;
  • Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Predica la Sfânta Liturghie a fost rostită de Episcopul Ignatie al Hușilor. Preasfinția Sa a reflectat la textul evanghelic duminical (Matei 4:18-23) în care este prezentată chemarea primilor ucenici ai Mântuitorului la apostolat.

”Adevărurile de credință să devină carnea noastră,
ființa noastră, ADN-ul nostru
– Episcopul Ignatie al Hușilor

Preasfințitul Părinte Ignatie a vorbit despre chemările lui Dumnezeu care sunt „definitive și irezistibile” și cărora trebuie să le oferim un răspuns prompt.

„Când te cheamă Dumnezeu nu este vreme de zăbavă, nu este vreme de răgaz, nu este nevoie de sincope”, a subliniat Preasfinția Sa, oferindu-i exemplu pe apostolii care au lăsat îndată casa și familia și au urmat lui Hristos.

„Chemările lui Dumnezeu sunt cele care îți descoperă ție, ca om, ceea ce tu poți să faci cel mai bine”, a adăugat ierarhul, „de aceea, pentru noi, slujitorii Bisericii, nu există reconversie profesională (…) asta înseamnă să fii un om de vocație: nu poți face altceva decât numai acel lucru”, a continuat Părintele Episcop.

Episcopul Hușilor a mai spus la Oradea că slujirea lui Hristos nu este spectacol, ci este mărturie frumoasă, cursivă:

„Nimic în viețile Apostolilor nu este spectaculos. Totul este de o curgere firească, de o naturalețe și o fermitate extraordinară”.

Aprofundând sensul slujirii lui Hristos, ierarhul a spus că adevărurile de credință trebuie să devină ființa noastră.

„Nu poți face față ideologiei lumii de astăzi dacă tu însuți nu ești adâncit în actul credinței tale. Devii un falseur, un mincinos. Începând cu noi toți cei care suntem slujitori ai Bisericii, dacă nu reușim să ne adâncim adevărurile de credință să devină carnea noastră, ființa noastră, ADN-ul nostru”.

La Chinonic, pe lângă Corala Psalmodia Transilvanica din Cluj-Napoca, artistul Grigore Leșe a intonat împreună cu cei prezenți cântarea O Măicuță Sfântă.

Biserica închinată Sfântului Apostol Andrei și Tuturor Sfinților Români

Construcția lăcașului de cult sfințit duminică a început în urmă cu 18 ani în cartierul Rogerius din Oradea.

Pr. Vasile Bota, ajutat de preoţii co-slujitori Nicolae Mara, Ioan Gudea, Ioan Ciordaş şi Ion Alexandru Mizgan, de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, şi de jertfelnicia enoriașilor a ridicat între anii 2000 – 2001 paraclisul de la demisol, apoi în 2001 – 2003 biserica.

Oradea
Soborul de ierarhi care au slujit duminică la Oradea. ©Episcopia Oradiei

În perioada 2003 – 2014 biserica a fost pictată în tehnica fresco. Suprafaţa de 2.178 metri pătraţi, a fost înfrumusețată de pictorul bisericesc Remus Bradea.

Între anii 2004 – 2007 s-a finalizat exteriorul în cărămidă clincherită, iar în 2006 s-a realizat mozaicul exterior cu icoana Sfântului Apostol Andrei. Între anii 2006 – 2007 a fost pavimentată biserica cu granit şi s-a montat iconostasul din marmură având uşile împărăteşti din bronz.

Pe lângă darul primit în ziua sfințirii, Biserica deține în patrimoniu un fragment din moaștele Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Potrivit site-ului oficial al Episcopiei Oradiei, valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la suma de 5.000.000 lei, obţinută, în primul rând, din donațiile credincioşilor, apoi: 600.000 lei de la Guvernul României, 700.000 lei de la Secretariatul de Stat pentru Culte, 100.000 lei de la Consiliul Judeţean Bihor şi 100.000 lei de la Primăria Municipiului Oradea.

Foto credit: Parohia Sfântul Apostol Andrei din Oradea

Comentarii Facebook


Știri recente