Un deceniu de profesionalism

În anul 2007, Patriarhia Română a luat o decizie extrem de inspirată și, am putea spune, îndrăzneață, înființând Agenția de știri Basilica.

Spun asta în special pentru cei – nu mulți, e drept – care încă mai socotesc că Biserica Ortodoxă Română nu este suficient de ancorată în modernitate și în mijloacele actuale de comunicare.

A fost vorba, atunci, așa cum este și normal, de o înființare oficială, organizatorică, în acte. A urmat construcția propriu-zisă a Agenției, asigurarea reusurelor – inclusiv cele umane, profesionale – și, nu în ultimul rând, crearea site-ului, fără de care nu are cum să existe nici un canal modern de presă. Un site care, după părerea mea, arată impecabil.

Iar în 16 iunie 2008, dată de la care se împlinește un deceniu, basilica.ro a început efectiv să funcționeze.

”Presa laică acoperă incomplet
și deseori deformat acest domeniu. 

Scopul principal al existenței Agenției este evident și extrem de necesar: să ofere publicului cât mai multe și cât mai corecte informații despre activitatea Bisericii Ortodoxe Române, în condițiile în care, în momentul debutului, dar și azi, presa laică acoperă incomplet și deseori deformat acest domeniu deosebit de important într-o țară în care aproape 87% din populație este creștin-ortodoxă.

Când vorbim despre activitatea Bisericii majoritare, ne referim nu doar la cea liturgică, ci și la acțiunile sociale și cele culturale, prea puțin reflectate în restul mass media. Or, Basilica acoperă foarte bine și în timp real toate dimensiunile existenței creștinismului ortodox în România. Mai pe scurt și mai direct – dacă vreți să cunoașteți viața Bisericii Ortodoxe, de pe site-ul basilica.ro veți fi informați corect, complet și repede!

Întâmplarea face să fi lucrat în cea mai mare agenție de știri românească, așa încât știu cum funcționează o asemenea instituție de presă și cât de dificilă este activitatea. Nici vorbă de libertatea jurnaliștilor de la ziare, reviste, posturi de radio și TV de a se juca așa cum vor cu cuvintele, de a-și promova părerile, de a cere socoteală oricui după cum le dă prin minte, de a cita surse anonime!

”Pretențiile unei agenții
par aproape imposibil de satisfăcut.

Pretențiile unei agenții par aproape imposibil de satisfăcut: știrea să fie cât mai exactă, cât mai scurtă, dar cât mai completă, cu background (un rezumat istoric al subiectului), construită după o structură care nu se discută, cea a ”piramidei inversate”, începând cu cine-ce-când-unde-cum, și, firește, să apară pe flux cât mai repede, la concurență nu doar cu celelalte agenții de știri, ci și cu posturile audio-vizuale, care pot plasa un breaking news sau news alert în orice clipă și – spre deosebire de tine – fără efortul exactității și al completitudinii.

Ei, bine, cu aceste cerințe, Basilica funcționează ca o agenție de știri de top.

Să mai adăugăm că, deși activitatea de bază se desfășoară pe site, echipa și-a extins activitatea și transmite în prezent Binele de știut prin mai multe canale: rețele sociale (Facebook (RO/EN), Twitter (RO/EN), Instagram, YouTube, Google+, Pinterest); aplicația pentru Android Basilica.ro; Newsletter-e și Retrospectiva lunară (RO/EN) în format pdf.

Zece ani, așadar, de profesionalism la cel mai înalt nivel.

Sincerele mele felicitări!

Tudor Călin Zarojanu


Tudor Călin Zarojanu (n. 1956) este jurnalist și scriitor, angajat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române și colaborator al TVR.

A absolvit Secţia de informatică a Facultăţii de Matematică, Universitatea din Bucureşti și a lucrat în toate mediile de presă – periodic, ziar, agenţie de ştiri, radio, TV.

A fost șef de secție, apoi redactor-șef adjunct la Zig Zag (1992-1995), redactor-șef adjunct la Revista X (1995-1996), redactor-șef la Flacăra (1996-1997), șeful secției „Actualitate“ la Cotidianul (1997-1998), șeful secției „Social-Eveniment“ la Mediafax (1998-2001), senior editor la Flacăra (2001-2005).

Volume publicate: Viața ca troleibuz (proză scurtă, 1992 – Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut), Viața lui Corneliu Coposu (biografie, 1996; editia a II-a, 2005), Reluare cu încetinitorul (roman, 1997), Sfârșitul lumii (roman, Polirom, 2005), Copiii asfaltului (proză scurtă, 2006), Juniorii Seniorului (2009), Cartea albă a porcului (2011).

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente