Ultimul volum din seria „Florilegii Hrisostomice”

La Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a apărut recent cel de-al cincilea volum al seriei Florilegii Hrisostomice intitulat Despre patimi și virtuți, informează Sectorul cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Odată cu această apariție, seria care a debutat în 2014 se încheie. Primele patru volume ale seriei Florilegii Hrisostomice au fost dedicate următoarelor teme: vol. I – Despre familia creștină; vol. II – Despre comportamentul creștinului în biserică și societate; vol. III – Despre citirea Sfintei Scripturi; vol. IV – Despre suferință și vindecare.

Tematica volumului de față cuprinde o varietate de citate despre lupta împotriva patimilor și despre cultivarea virtuților creștine, teme pe care Sfântul Ioan Gură de Aur le-a tratat pe larg în scrierile sale.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel afirmă, în Binecuvântarea de la începutul lucrării: „Pe măsură ce luăm decizii potrivite sau eronate, mintea noastră înclină din ce în ce mai mult în direcția respectivă și devine mai curată, mai duhovnicească, dacă luăm hotărârile alături de Dumnezeu sau, din contră, mai pătimașă, dacă dorim numai să ne facem voia proprie. Iubirea de averi, lăcomia pântecelui, desfrânarea, trândăvia, mândria – toate aceste patimi au la bază alegeri greșite în care omul persistă chiar dacă observă uneori că nu merge în direcția potrivită. La fel, bunătatea, blândețea, iubirea de aproapele, hărnicia, ascultarea, înfrânarea sunt rodul unor alegeri potrivite, care decurg unele din altele pe măsură ce discernământul nostru interior sporește. Vorbind despre virtute, Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune: «Virtutea are atât de mare putere, că iese cu mult mai strălucitoare, chiar când se întâmplă să i se ducă război. Nimic nu-i mai tare, nimic mai puternic ca virtutea; nu pentru că prin ea însăși are atâta putere, ci pentru că omul virtuos se bucură și de ajutorul cel de sus, iar cel care se bucură de ajutorul cel de sus, cel care-i învrednicit de acest ajutor, este mai puternic decât toți; este nebiruit, nedoborât, nu numai de vicleniile oamenilor, dar nici de uneltirile diavolului»[1]”.

Lucrarea poate fi achiziționată în librăriile şi magazinele de cărţi şi obiecte bisericeşti ale Serviciului Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

[1] Sf. Ioan Gură de Aur, „Omilia a LXII-a la Facere”, V, în: Scrieri II. Omilii la Facere (II) (Părinți și Scriitori Bisericești, 22), trad., introd., indici și note de Pr. Dumitru Fecioru, București, Ed. Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1989, p. 279.

Comentarii Facebook


Știri recente