Tragedia lumii contemporane este determinată de înstrăinarea omului de Dumnezeu, spune Arhiepiscopul Ioachim

Într-un interviu acordat pentru Deșteptarea, cu prilejul aniversării a 19 ani de activitate în cadrul Eparhiei Romanului și Bacăului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a atins mai multe subiecte, printre care și „înstrăinarea tot mai accentuată a omului de Dumnezeu”, pe care el a definit-o „tragedia lumii contemporane”.

El a vorbit despre posibilele cauze care „pot da naștere unui om dezrădăcinat și îndepărtat de ceea ce-l definește ca partener de dialog cu Dumnezeu”.

„Duhul secularist al timpului și lupta împotriva valorilor creștine care pot fi observate în spațiul european reprezintă o nouă verigă în lanțul nesfârșit al refuzului omului de a deveni ceea ce a fost creat să fie – persoană aflată în relație de iubire cu Creatorul Său”, a spus ierarhul.

„La toate acestea se adaugă rezistența irațională la ceea ce Creștinătatea a lăsat ca moștenire cultural-religioasă în Europa și în întreaga lume, răsturnarea axiologiei valorilor, minimalizarea importanței valorilor care dau specificitate unei națiuni în beneficiul însușirii unui patrimoniu universal eterogen etc”, a completat Înaltpreasfinţia Sa.

Activitatea socială

Arhiepiscopul Ioachim a prezentat şi câteva aspecte legate de misiunea filantropică desfăşurată pe parcursul celor aproape două decenii de activitate.

El a evidenţiat înfiinţarea celor 12 servicii oferite de Centrele sociale pentru bătrâni și tineri din cadrul Asociației „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” de la Hârja, precum şi Fundaţia „Episcop Melchisedec Ştefănescu”, cu filialele sale din Roman și Bacău, unde funcţionează un centru pentru copii proveniți din familii în dificultate, precum şi un centru social multifuncţional”.

„Pe cuprinsul eparhiei există peste 40 de centre social-filantropice care răspund nevoilor celor în suferinţă, la care se adaugă activitățile social-filantropice cu caracter permanent sau ocazional pe care, la nivelul fiecărei unități de cult, le desfășoară preoții din cele șase protopopiate” a spus ierarhul.

Creştinismul trebuie trăit

Referindu-se la misiunea Bisericii în societatea actuală, puternic afectată de consumerism,  ierarhul a subliniat că „a fi cu adevărat creștin, indiferent de vârstă, presupune să nu rămâi doar la scurte momente de emoţie şi entuziasm formal, ci să trăiești viaţa într-o stare de jertfă și rugăciune continuă”.

„Creștinismul nu se limitează la informaţii culese aleatoriu de pe internet, ci trebuie trăit, asumat. Cultura Google şi culturalizarea prin filmuleţe de pe Youtube nu pot produce o stare de trăire lăuntrică autentică”, a precizat Înaltpreasfinţia Sa.

Datoria misiunii o are orice creştin

Ierarhul a vorbit şi despre contribuţia laicatului în misiunea Bisericii.

„Contribuţia acestora este extrem de importantă, deoarece vine dintr-un mediu în care de multe ori preotul nu are acces”, a punctat Înaltpreasfinţia Sa precizând că „există oameni pentru care un intelectual laic poate fi mai convingător sau mai credibil datorită faptului că mărturisirea adevărului nu face parte din „fişa postului”, aşa cum e în cazul unui cleric”

În finalul interviului, Înaltpreasfinţia Sa a adresat urări  „de sănătate sufletească şi trupească” și a rugat „pe Pruncul Sfânt Mântuitor să umple vistieria inimii cu bogăţii sufleteşti mântuitoare, să dea puteri înnoitoare în împlinirea tuturor dorințelor de bine spre slava lui Dumnezeu și bunăstarea personală a fiecăruia în parte”.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente