Tradiții și obiceiuri de Sfintele Paști la Ribița

La Școala Generală „Preot Iosif Comșa” din Ribița, a avut loc proiectul educațional județean „Bucuria Învierii – Tradiții și obiceiuri de Paști”. Peste 20 de copii din orașul Săliște, județul Sibiu, au participat, în sediul protopopiatului, la o activitate din cadrul proiectului „Sărbătoarea din sufletul copilului”, implementat prin Departamentul social al Arhiepiscopiei Sibiului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Proiectul „Bucuria Învierii – Tradiții și obiceiuri de Paști” a fost inițiat de directoarea Ramona Clej și Mihaela Onc, profesoară de religie la această școală, și a fost realizat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, Parohia Ribița din Protopopiatul Brad, Primăria Ribița, Biblioteca comunală și Casa Corpului Didactic Deva. În deschiderea evenimentului s-a săvârșit slujba de Te Deum de către un sobor de preoți, după care pr. Mihai Marița, secretar eparhial, a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, iar prof. Liorean Banciu a citit mesajul pr. Gabriel Basa, inspector de religie al Inspectoratului Școlar al Județului Hunedoara.

Proiectul, organizat pe mai multe secțiuni: pictură pe sticlă, colaje, desen, încondeierea ouălor și prezentări power-point, s-a bucurat de o amplă participare din partea elevilor de la școlile din Ribița, Crișan, Brad, Crișcior, Vălișoara, Luncoiu de Jos, Baia de Criș, Vața de Jos, Brotuna și Birtin, sub îndrumarea profesorilor de religie din Țara Zarandului și cu participarea altor cadre didactice. Lucrările realizate, de o frumusețe și valoare deosebită, au adus premii din partea organizatorilor, juriul având o misiune dificilă în alegerea câștigătorilor.

„Sărbătoarea din sufletul copilului” la Săliște

Peste 20 de copii din orașul Săliște, județul Sibiu, au participat joi, 25 aprilie, în sediul protopopiatului din oraș, la o activitate din cadrul proiectului „Sărbătoarea din sufletul copilului”, implementat prin Departamentul social al Arhiepiscopiei Sibiului.

Copiii de la școala generală din oraș au fost învățați să înroșească ouă și li s-au explicat semnificațiile acestui obicei și ale altor tradiții de Paști.

Consilierul social de la eparhia amintită, pr. Nicolae Rusu, a sprijinit activitatea, alături de protopopul de Săliște, Ioan Ciocan, și muzeografa Mihaela Gâță. „Am moștenit foarte multe tradiții și obiceiuri pe care le transmitem mai departe acestor copii. Ei trebuie să cunoască aceste obiceiuri. Copiii de la școala noastră au venit îmbrăcați în veșminte populare, li s-a arătat cum se vopsesc ouăle de Paști și li s-a explicat semnificația acestui obicei vechi de la răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos”, ne-a spus protopopul Ioan Ciocan. Copiii de la Săliște vor participa în număr mare la Pelerinajul de Florii, o tradiție veche în orașul din Mărginimea Sibiului, când vor purta ramuri de salcie și vor intepreta celebrul „Viers al Floriilor”, scris de miniaturistul Picu Pătruț.

Comentarii Facebook


Știri recente